Ciucă și Ciolacu au decis
Ciucă și Ciolacu au decis
Social Ultima Ora

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Sorin Grindeanu inaugurează Podul suspendat de la Brăila, al-3-lea ca mărime din Europa. FOTO

Podul suspendat de la Brăila, al treilea ca mărime din Europa va fi inaugurat joi, în prezența, președintelui Klaus Iohannis, a premierului Marcel Ciolacu, a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă și a ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu.

Podul de la Brăila, are o lungine de peste 19 kilometri şi conţine aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oţel. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone. Valoarea actualizată a proiectului depăşeşte 2,5 miliarde de lei.

”Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea Dobrogei prin asigurarea unei legături moderne cu coridorul de conectivitate naţional 3 (Bucureşti-Moldova), precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de tranzit pentru traficul internaţional către Bulgaria şi Turcia.

Noua legătură va reduce timpul de călătorie, costurile de funcţionare ale vehiculelor şi expunerea populaţiei la poluarea aerului şi a zgomotului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru locuitorii de-a lungul căilor de acces la Dunăre având ca puncte de trecere în Brăila şi Galaţi”, arată CNAIR.

Se inaugurează
Se inaugurează

Compania a precizat, de asemenea, că podul suspendat peste Dunăre este, în momentul de faţă, cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani, materializată  prin asocierea a două firme – una din Italia şi cealaltă din Japonia.

”Supranumit «Golden Gate» al României, Podul suspendat peste Dunăre a atins noi înălţimi, distanţa dintre cei doi piloni înalţi de 192,64m, cunoscută şi ca deschiderea centrală, este de 1.120,00m. Această minune inginerească a României are o lungime totală de 1.974,00 m”, a mai precizat compania.

Valoarea totală a proiectului, actualizată prin Actul Adiţional nr. 2/02.02.2022, este de 2.593.608.633,43 lei – 85% fiind contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională.

În 12 iunie, ministrul Transporturilor, Sorind Grindeanu, şi directorul CNAIR, Cristian Pistol, au anunţat că au început testele de rezistenţă la suprastructura podului suspendat peste Dunăre de la Brăila.

Al treilea pod din Europa
Al treilea pod din Europa

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.