Hotărârea pe care trebuie s-o adopte Guvernul cu privire la Cimitirul de la Valea Uzului
Ultima Ora Justiție Politic Social

Bombă. UDMR minte: Cimitirul Internațional Valea Uzului aparține UAT Dărmănești. O arată OCPI Bacău

Cimitirul de la Valea Uzului aparține administrativ de comuna Sânmartin din județul Harghita, condusă de primarul UDMR Gergely András. Asta susțin liderii UDMR pe toate canalele de comunicare. În realitate, avem de-a face cu un fake news promovat de UDMR în mod iresponsabil cu scopul de a genera emoție în jurul unui subiect în care sunt implicați și români pentru a capitaliza electoral la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European, arată dantanasa.ro.

Bombă. UDMR minte: Cimitirul Internațional Valea Uzului aparține UAT Dărmănești. O arată OCPI Bacău 1 Bombă. UDMR minte: Cimitirul Internațional Valea Uzului aparține UAT Dărmănești. O arată OCPI Bacău 2 Bombă. UDMR minte: Cimitirul Internațional Valea Uzului aparține UAT Dărmănești. O arată OCPI Bacău 3 Bombă. UDMR minte: Cimitirul Internațional Valea Uzului aparține UAT Dărmănești. O arată OCPI Bacău 4

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă în spațiul public, în mod mincinos, cu scopul evident de a incita populația de etnie maghiară împotriva românilor, că acel cimitir se află „în proprietatea publică şi în inventarul comunei Sânmartin”. „Este inacceptabil să intri într-un cimitir, într-un spaţiu sacru, fără să ţii cont de nimic, fără să discuţi cu cei care au cimitirul în îngrijire – mai mult, acesta aflându-se chiar în proprietatea publică şi în inventarul comunei Sânmartin – ignorând legile în vigoare, inclusiv acordurile bilaterale şi reglementările internaţionale privind regimul cimitirelor militare”, afirmă Kelemen Hunor citat de Adevărul.

În realitate, avem de-a face cu un fake news promovat de UDMR în mod iresponsabil cu scopul de a genera emoție în jurul unui subiect în care sunt implicați și români pentru a capitaliza electoral la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European.

Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului aparține în mod legal, juridic și administrativ, de unitatea administrativ-teritorială Dărmănești din județul Bacău.

Informația este confirmată oficial de un document al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău din luna octombrie 2018. Solicitată să comunice un răspuns oficial cu privire la amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor – Valea Uzului, OCPI Bacău a comunicat UAT Dărmănești faptul că acest cimitir se află în interiorul UAT Dărmănești.

Documentul OCPI Bacău probează faptul că UDMR promovează în mode deliberat fake news cu privire la acest subiect cu scopul evident de a incita populația de etnie maghiară împotriva românilor pentru a capitaliza electoral.

Crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, după cum arată fotografiile postate de un grup de inițiativă maghiar pe site-ul Erdely.ma. Un articol în limba maghiară postat pe site-ul citat și semnat de ”un grup de activiști anonimi” susține că respectivii activiști au acoperit crucile eroilor români, catalogate drept ”amplasate ilegal”.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin din Harghita susține că cimitirul se află pe teritoriul său. De asemenea, comunitatea maghiară susține că autoritățile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămășițele pământești ale eroilor unguri.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.