TĂRICEANU CERCETAT PENAL! CERE INTERVENȚIA DE URGENȚĂ A LUI DORNEANU SĂ SCAPE DE DOSAR 1
Ultima Ora Breaking News Justiție Politic

TĂRICEANU CERCETAT PENAL! CERE INTERVENȚIA DE URGENȚĂ A LUI DORNEANU SĂ SCAPE DE DOSAR

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat conducerii Senatului să sesizeze Curtea Constituționale cu un conflict juridic între Parlament și Parchetul General susținând că procurorii ”se amestecă direct” în activitatea parlamentară pentru că anchetează motivele pentru care un senator PSD cu decizie definitivă de incompatibilitate din 2015 mai este încă în funcție, deși legea prevede clar că el trebuia să își piardă mandatul, au declarat surse politice pentru G4Media.ro.

În acest dosar Călin Popescu Tăriceanu este suspect de comiterea a două infracțiuni, abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale, deoarece, în calitate de președinte al Senatului, ar fi refuzat vreme de doi ani să pună în aplicare decizia Justiției – constatarea pierderii calității de senatorul social-democrat.

Tăriceanu a fost citat până acum de două ori la Parchetul General, prima oară în ianuarie, ultima oară pe 10 martie, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea suspect în acest dosar penal.

Potrivit surselor citate, solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu de sesizare a Curții Constituționale figurează pe ordinea de zi a ședinței Biroului Permanent al Senatului, programată să înceapă la ora 12:00.

 

El acuză Parchetul General de ”încălcarea gravă a principiului constituțional al colaborării instituționale loiale între autoritățile publice” pentru că a cerut în mod repetat Comisiei juridice a Senatului de a preda procurorilor documentele referitoare la dezbaterea privind mandatul senatorului PSD Cristian Marciu.

Social-democratul a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă, iar în martie 2017 Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului să constate încetarea calității de parlamentar a acestuia.

Vreme de trei ani însă solicitarea ANI a rămas fără niciun răspuns din partea Senatului, ceea ce a dus la deschiderea de către Parchetul General al dosarului penal în care Tăriceanu are calitatea de suspect.

”Consider că acest amestec al unei structuri a Autorității Judecătorești în derularea unei proceduri regulamentare în Senat nu este o simplă interferență funcțională în activitatea parlamentară a unei comisii permanente a Senatului, ci o încălcare gravă a rolului constituțional al Parlamentului ca organism reprezentativ suprem al poporului”, a transmis Tăriceanu, într-o adresă, Biroului Permanent al Senatului, consultată de G4Media.ro.

”Activitatea unei comisii permanente se desfășoară cu un anumit grad de flexibilitate, iar durata îndeplinirii acesteia ține de specificul activității respective”, motivează Tăriceanu blocarea vreme de trei ani în Comisia Juridică a Senatului a solicitării ANI de încetare a mandatului senatorului PSD Marciu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.