ALERTĂ! PSD se opune demiterii din funcție a Avocatului Poporului Renate Weber. Liberalii încep demersurile în Parlament
ALERTĂ! PSD se opune demiterii din funcție a Avocatului Poporului Renate Weber. Liberalii încep demersurile în Parlament
Ultima Ora avocatul Breaking News important Justiție Politic scandal

BOMBĂ. ROMÂNIA ÎN PANDEMIE. IORDACHE ÎI DĂ PENSIE SPECIALĂ AVOCATULUI POPORULUI. SALARIU COLOSAL, CASĂ DE LA STAT

Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, joi, iniţiativa legislativă care prevede, printre altele, ca Avocatul Poporului să aibă o indemnizaţie lunară echivalentă cu a judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit raportului comisiei, publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, decizia a fost luată, într-o şedinţă online, cu majoritate de voturi, fiind propuse unele modificări.Iniţiativa legislativă, pe care a susținut-o și inițiat-o și deputatul PSD Florin Iordache, prevede, printre altele, că Avocatul Poporului şi adjuncţii acestuia au dreptul la o indemnizaţie lunară echivalentă judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de la Curtea de Apel.

La împlinirea vârstei standard de pensionare, Avocatul Poporului şi adjuncţii săi care au îndeplinit cel puţin un mandat complet beneficiază de pensie calculată potrivit prevederilor legale aplicabile judecătorilor.Foştii Avocaţi ai Poporului şi foştii adjuncţi ai acestuia care au îndeplinit cel puţin un mandat complet au dreptul la pensie şi recalcularea acesteia în aceleaşi condiţii, prevede proiectul.

Avocatul Poporului şi adjuncţii care nu au domiciliu şi nici locuinţă proprietate personală în Bucureşti beneficiază, de la data numirii în funcţie, de cazare gratuită, de transport săptămânal la şi de la localitatea de domiciliu, în condiţiile prevăzute de lege pentru deputaţi şi senatori.

De asemenea, Avocatul Poporului şi adjuncţii au dreptul la paşaport diplomatic în condiţiile legii, mai stipulează proiectul de lege.Modificările propuse se referă la introducerea Comisiei pentru drepturile omului, alături de Comisia juridică, în procedura de audiere a candidaţilor pentru funcţia de Avocat al Poporului şi de adjunct, dar şi de revocare a acestora.

O altă modificare se referă la faptul ca personalul instituţiei Avocatul Poporului să aibă statutul funcţionarilor publici şi nu al funcţionarilor publici parlamentari, cum se prevedea în proiect.Raportul asupra proiectului urmează să fie întocmit de Comisia juridică. AGERPRES

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.