Alertă. Viorica Dăncilă este Demisă. Premeirul a fost trădat de PSD. 2 octombrie ultima zi la Guvern
Ultima oră. Dăncilă promite sute de milioane de euro fermierilor români
Ultima Ora Politic

Bombă! PSD joacă murdar în campanie, pe banii cetățenilor

ORDONANȚĂ CU PROBLEME. „Cine a dat această ordonanță, a gândit-o în noaptea de miercuri spre joi” – concluzia după discuția despre o Ordonanță a Guvernului neclară, care tulbură alegerile pentru Cotroceni. O ordonanță care are un singur element ușor de înțeles: vor fi bani pentru televiziuni. Restul e mai „în ceață”, scrie paginademedia.ro.

Guvernul schimbă regulile cu o lună înainte de începerea oficială a campaniei pentru prezidențiale. Televiziunile private vor primi bani pentru campania la prezidențiale, a stabilit Guvernul. În premieră, pentru campania de alegeri prezidențiale.

Sună simplu, dar ordonanța are câteva aspecte care lasă semne de întrebare. Nici membrii CNA nu au înțeles exact ce spune documentul Guvernului, doar că „posturile TV vor primi bani„. Membrii CNA nu au înțeles, dar, până la urmă, au aprobat actul. Un singur om din cei opt prezenți, Gabriel Tufeanu, s-a opus: „Nu înțeleg. Să ne explice Autoritatea Electorală Permanentă, că nu e clar”.

Unde sunt problemele posibile:

  • Ordonanța lasă candidații independenți „în aer”. Se spune că partidele plătesc spațiul pentru candidați, dar nu se spune nimic despre candidații care nu au niciun partid în spate.
  • O altă problemă: Vor fi două campanii într-una singură. Pe bani și fără. Candidații vor fi prezenți și gratuit (timpi de antenă egali dați de posturile TV), dar și pe bani. Ordonanța nu spune cât spațiu gratuit trebuie să ofere posturile TV (timpi de antenă). De aici, următorul efect:
  • Se crează un dezechilibru: candidații care au mai puțini bani și cei independenți vor apărea doar în spațiul gratuit (cel despre care, oricum, nu se spune cât trebuie să fie, doar că trebuie să fie echilibrat). Cei susținuți de marile partide vor avea expunere și în calupurile pentru care plătesc.
  • O concluzie de la Răsvan Popescu, un veteran al CNA: „Au găsit o formulă legală să dea niște bani la posturi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.