Procurorul Șef European, Laura Codruța Koveși
Procurorul Șef European, Laura Codruța Koveși
Exclusiv Justiție Ultima Ora

BOMBĂ. Kovesi dă lovitura în România. Fraudă de 1 milion de euro, investigată de Parchetul European

Parchetul European, condus de Laura Kovesi, investighează o fraudă cu fonduri europene care ar fi fost comisă în legătură cu un contract pentru un proiect de 1 milion de euro privind achiziţionarea de echipamente IT şi software, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 al UE.

Oamenii conduși de Kovesi, au depistat trei suspecţii fiind prinşi în flagrant delict când primeau un comision de 350.000 RON în numerar (70.000 de euro), anunţă Parchetul European într-un comunicat transmis marţi.

”Se presupune că suspecții au obținut în mod fraudulos un contract pentru un proiect de un milion de euro privind achiziția de echipamente și software IT, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 al UE, care a fost finanțat parțial din Fondurile Structurale și de Investiții Europene.

Beneficiarul proiectului este acuzat că a folosit documente false – emise de companii controlate de reprezentanții săi – pentru a obține finanțarea și implementarea proiectului pe baza costurilor umflate de echipamente, astfel dobândind sume de bani care au asigurat atât cofinanțarea proiectului, cât și profituri personale.

Vineri (10 martie 2023), cei doi inculpați principali au fost reținuți pentru 24 de ore, iar judecătorul de la Tribunalul București a dispus plasarea lor sub control judiciar pentru 30 de zile.

Procurorii EPPO au contestat această decizie la Curtea de Apel București, cu cerere de arestare preventivă a inculpaților.

Ancheta a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor din: Structura de Sprijin EPPO din România;

Departamentul Operațiuni Speciale din România; Direcția Generală de Poliție București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul Criminalistic București;

Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bacău; Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj; Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei”, arată Parchetul European.

Kovesi dă lovitura în România
Kovesi dă lovitura în România

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.