Propunere de ultim moment pentru Iohannis de la Dăncilă. Ce i-a spus premierul la telefon
Dăncilă, atac la Klaus Iohannis. Sare în apărarea lui Felix Bănilă
Ultima Ora Politic

Bombă. Iohannis o distruge pe Dăncilă. Ce i-a transmis să facă în regim de urgență

Klaus Iohannis a ieșit la declarații la Cotroceni pentru a lămuri situația din Diaspora de la votul europarlamentarelor. Președintele atacă Guvernul și cere măsuri imediate.

”Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale pentru a-și exercită dreptul la vot. Foarte mulți nu au apucat să voteze. A fost o situație des întâlnită, cu precădere în străînătate. Dreptul de vot garantat de Constituție este fundamental, câștigat cu sacrificii de români în 89. Votul ține de esență oricărui regim democratic și niciun cost nu este prea mare pentru a găsi mecanismele funcționale care să permită oricărui român să își exprime opțiunea.

Indiferent de contextul politic, toate instituțiile statului, au obligația să ia toate măsurile pentru a elimina factorii ce au condus la împiedicarea votului. Imediat după incidentele din 26 mai, am anunțat constitutirea unui grup de lucru la nivelul administrației prezidențiale.

Țîn să mulțumesc tuturor românilor care ne-au transmis propunerile lor pentru îmbunătățirea condițiilor de vot. În urmă unui dialog consistent, au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adopttate pentru a ne asigura că toți cetățenii își pot exercită votul în condiții decente.

În acest sens, solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament până la finalul următoarei sesiuni parlamentare. Solicit totodată partidelor să depună toate eforturilor pentru că proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală.

Dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituționale, convocarea unei sesiuni extraordinare s parlamentuluk, pentru discutarea în regim de urgență.

Reamintesc că acordul politic natinal pentru consolidarea parcursului european al României prevede că partidele să transpună în legislație măsurile necesare asigurării a exercitării depline a dreptului de vot de către cetățenii români.

Am transmis astăzi o scrisoare prim ministrul României în care sunt prezentate detaliat soluțiile identificate care se impun a fi introduse rapid în legislația electorală. Vizează: debirocratizarea din secțiile de votare din străînătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, mărirea numărului de secții de votare din străînătate, introducea votului anticipat pentru alegerea președintelui, extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență. Atenționez autoritățile statului că au obligația de a pune în aplicare aceste măsuri.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.