EXCLUSIV Iată lista hotelurilor în care sunt cazaţi invitații străinii care vin la Bucureşti cu ocazia Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene
Ultima Ora Breaking News Exclusiv Politic

BOMBĂ. DEZASTRU. VIORICA DĂNCILĂ LOVITĂ ÎN PLIN DE LA BRUXELLES. PREȘEDINTELE CONDUCE TOTUL

BOMBĂ. DEZASTRU. VIORICA DĂNCILĂ LOVITĂ ÎN PLIN DE LA BRUXELLES. PREȘEDINTELE CONDUCE TOTUL

VIORICA Dăncilă are un rol decorativ în exercitarea Președinției României la Consiliul UE. Se trage doar în poze cu Juncker & Co.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, însoțită de întreg cabinetul de miniștri, este miercuri 5 decembrie la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea comună a Guvernului României și a Comisiei Europene.

Reuniunea Colegiului Comisarilor Uniunii Europene cu guvernul statului membru care urmează să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene este organizată, în mod tradițional, înaintea începerii mandatului la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Obiectivul reuniunii este acela de a pregăti viitoarea Președinție și de a discuta prioritățile acesteia.

Cu toate că mai mulți analiști politici și jurnaliști influenți au scris vrute și nevrute despre rolul pe care îl va avea Viorica Dăncilă pe parcursul primelor șase luni ale anului viitor, realitatea este că premierul României va avea doar un rol decorativ. Atât și nimic mai mult.

NewsTeam.ro  vă oferă toate detaliile toate în rândurile ce urmează.

În primul rând, trebuie spus foarte clar: România NU va deţine preşedinţia Uniunii Europene, ci președinția Consiliului Uniunii Europene, instituția care reprezintă practic interesele statelor membre.

Deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu ciclic, eminamente tehnic, pe care fiecare stat membru îl exercită prin rotație, timp de șase luni.

Nu există nicio prevedere în tratate potrivit căreia o țară să fie eliminată din acest mecanism. Uniunea Europeană se bazează pe statul de drept. Aceasta înseamnă că orice măsură luată de Uniunea Europeană derivă din tratatele care au fost aprobate în mod voluntar și democratic de toate țările membre.

Și venerabilul Teodor Meleșcanu e tot degeaba

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe, care este prezidat întotdeauna de Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini. Așadar, niciun rol cu adevărat important pentru venerabilul Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe român. El va participa la reuniuni, ca și până acum, dar fără a le prezida, așa cum vor face alți colegi de-ai săi.

Teodor Meleșcanu ÎNTREVEDERE cu șefa Biroului Băncii Mondiale. Ministrul afacerilor externe a prezentat prioritățile române

Președinția trebuie să acționeze ca un honest broker, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre. Cu alte cuvinte, există zece formațiuni ale Consiliului Uniunii Europene care vor fi prezidate de către miniștrii de resort. Spre exemplu, vicepremierul Grațiela Gavrilescu va prezida reuniunile formațiunii Mediu, iar în cadrul formațiunii Educație, Cultură, Tineret și Sport vor exista mai multe reuniuni, prezidate de către miniștrii responsabili: Constantin Matei (Tineret și Sport), Daniel Breaz (Cultură), Ecaterina Andronescu (Educație).

Klaus Iohannis e gazdă la Sibiu, dar nu prezidează Summit-ul

Premierul României nu va prezida nimic, indiferent dacă acest fotoliu ar fi fost ocupat de Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Dacian Ciolo sau Țața Floarea de la scara 2.

România este reprezentată la reuniunile Consiliului European (apropo, care are un președinte, Donald Tusk) de președintele Klaus Iohannis, în timp ce alte țări sunt reprezentate de către premieri, în funcție de prevederile constituționale. Așadar, Klaus Iohannis va avea un rol important în cadrul Summitului de la Sibiu, dar în calitate de gazdă, întrucât reuniunea va fi prezidată tot de către Tusk.

Iar Viorica Dăncilă va avea un rol pur decorativ. Adică va fi gazdă la reuniunile din țară, va apărea în poze, dar nu va participa la reuniunile respective.

Așadar, ideea vehiculată de către analiști, potrivit cărora cancelariile occidentale ar fi îngrijorate de faptul că s-ar face de râs Viorica Dăncilă pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene e falsă din start! Nu e nimeni îngrijorat, pe motiv că premierul României nu participă la nicio reuniune.

Liderii Europei vor da la Bruxelles undă verde acordului Brexit

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.