Bomba bombelor: 8 candidaţi la alegerile prezidenţiale vor face pușcărie! Au falsificat semnăturile 1
Ultima Ora Justiție Politic

Bomba bombelor: 8 candidaţi la alegerile prezidenţiale vor face pușcărie! Au falsificat semnăturile

Biroul Electoral Central a sesizat marți seara Parchetul General împotriva a 8 candidați la alegerile prezidențiale, în contextul în care, în urma verificărilor, s-au constatat elemente de similitudine la semnăturile depuse de aceștia. De asemenea, cei acuzați de fals în semnături sunt: Viorel Cataramă, Miron Cozma, Maria Minea, Cătălin Ivan, Sebastian C. Popescu, Alexandru Cumpănașu, Ninel Peia și Bobby Păunescu. 

„Luând în considerare cele reținute în motivarea Deciziilor Biroului Electoral Central privindu-i pe candidații Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioți de Pretutindeni), Cătălin Sorin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănașu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Bobby George Marius Pănescu (candidat independent), în sensul că s-a constatat că un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură de a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000, membrii BEC au înțeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurimilor de fapt care au stat la baza constatărilor menționate în cuprinsul Deciziilor BEC indicate anterior”, potrivit textului comunicatului de presă, emis de BEC.

În acest sens, BEC invocă o hotărâre a Curții Constituționale a României, „conform căreia cerința semnăturii, ca element al listelor de susținători, intră sub incidența dispozițiilor din Codul Penal pentru infracțiunea de fals în declarații, iar răspunderea prezumției de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului în condițiile prevăzute de lege”.

Biroul Electoral Central (BEC) a decis să respingă, duminică, înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral depuse de Viorel Catarama pentru alegerile prezidenţiale. Astfel, BEC a constatat că 97.170 de semnături, din totalul de 230.341 „prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidente, care înlătură prezumţia simplă de validitate a acestora”. De altfel, în procesul verbal sunt precizate paginile şi poziţiile care ridică semne de întrebare.

În schimb, Viorel Cataramă a contestat decizia BEC la CCR, iar aceasta s-a reunit duminică în şedinţă si i-a dat câştig de cauză. De asemenea, BEC a respins şi candidatura lui Miron Cozma, acuzându-l că a încercat să se înscrie în competiţie folosind copii xerox pe post de liste de semnături.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.