Augustin Zegrean aruncă Bomba. Dăncilă și Teodorovici ajung în fața judecătorilor
Ultima Ora Justiție Politic

Bombă. Augustin Zegrean pârjolește tabăra PSD: Președintele Iohannis are dreptate în cazul referendumului

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, vine cu noi precizări în legătură cu decizia CCR privind amnistia și grațierea. El subliniază că referendumul nu a fost inutil și că președintele Iohannis nu a vorbit niciodată despre revizuirea Constituției.

„Nu, nu a fost inutil. Referendumurile de genul acesta în România oricum sunt consultative, nu sunt obligatorii. De exemplu, referendumul din 2009 nu a fost pus nici până astăzi în aplicare de politicieni. Dar ideea de la care pornește organizarea unor astfel de referendumuri este că politicienii să știe ce își dorește nația și să respecte voință nației.

Chiar dacă nu ar fi prins într-o modificare a Constituției, rezultatul acestui referendum ar trebui să fie luat în seama de politicieni, de azi înainte, pentru că nu cred că un partid își permite să nu țînă seama de dorința românilor exprimată la referendum. Dacă s-ar întâmplă acest lucru, acești români care au stat la coadă și au votat la referendum nu o să îi mai voteze niciodată”, a declarat Zegrean într-un interviu pentru ziare.com.

Zegrean a subliniat că președintele Iohannis nu a vorbit niciodată despre „revizuirea Constituției”.

„De fapt, presă a scris că asta urmărește președintele, dar președintele Iohannis nu a spus niciodată că urmărește așa ceva, el a spus doar că vrea să cunoască opinia poporului în legătură cu această problema”, a subliniat Zegrean.

El a adăugat că acum este problema Parlamentului ce face cu rezultatele de la referendum.

„Dar nu este problema președintelui, ce face el cu rezultatele referendumului, problema este a legiuitorului, adică a Parlamentului.

(…) Da, da. Parlamentarii sunt cei care, dacă nu respectă voință exprimată de popor, adică nu își îndeplinesc mandatul, nu vor mai fi aleși. Instituția prezidențială nu are inițiativa legislativă de modificare a Constituției”, a mai arătat Zegrean.

Premierul Viorica Dancila susține că președintele Klaus Iohannis „va plăti” în contextul deciziei CCR privind amnistia și grațierea. „(…) Așa cum fiecare dintre noi plătim pentru deciziile pe care le luăm, cred că și președintele Klaus Iohannis va plăti politic, cel puțin, pentru această decizie”, spune Dancila.

Viorica Dancila a fost întrebată, vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, cum vede decizia Curții Constituționale și faptul că președintele Klaus Iohannis a făcut referendumul pentru justiție.

„În primul rând, vom aștepta motivarea Curții Constituționale pentru a vorbi despre următorii pași pe care trebuie să-i facem. Este clar că președintele Klaus Iohannis trebuie să-și asume această decizie care, iată, nu este constituțională, Curtea Constituțională a spus deja acest lucru și cred că, așa cum fiecare dintre noi plătim pentru deciziile pe care le luăm, cred că și președintele Klaus Iohannis va plăti politic, cel puțin, pentru această decizie.

Pentru că de fiecare dată s-a arătat cu degetul către Partidul Social Democrat, dacă noi luăm o decizie care pe urmă era neconstituțională, sunt convinsă că toți veneau și acuzau Partidul Social Democrat. Cred că trebuie să existe o măsură egală pentru toți și sper că președintele Klaus Iohannis să-și asume această decizie”, a afirmat Dancila.

Întrebată dacă susține ideea avansată de Călin Popescu Tăriceanu conform căreia șeful statului ar trebui să-și dea demisia, Dancila a răspuns: „Nu comentez acest lucru, nu vreau să vorbesc despre acest lucru, dar este clar pentru mine, pentru PSD este clar că președintele României a greșit atucni când a venit cu această propunere, care s-a dovedit pe urmă a fi neconstituțională”.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.