Bombă: Adina Florea a inventat un articol de lege în dosarul Kovesi. Este grav 1
Ultima Ora Justiție Politic Social

Bombă: Adina Florea a inventat un articol de lege în dosarul Kovesi. Este grav

Secţia de investigare a infracțiunilor în justiție a comunicat oficial ce interdicţii i-au fost impuse fostei şefe DNA prin măsura controlului judiciar în dosarul aducerii în ţară a fugarului Nicolae Popa. La punctul ”g” se spune: ”Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză”. Dar… Controlul judiciar este reglementat cu strictețe prin Codul de procedură penală. Ei bine, acest Cod nu are nici un articol care să interzică ”legătura cu mass-media”. Aceasta este o invenție a Secţia de investigare a infracțiunilor în justiție (SIIJ), respectiv a procurorului Adina Florea, care instrumentează cazul. Să punem textele față în față…

„Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruţa, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă şi de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019, Punerea în mişcare a acţiunii penale a fost adusă la cunoştinţa procurorului”, se arată într-un comunicat de presă al SIIJ.

Potrivit acestui comunicat, fosta şefă DNA are mai multe interdicţii.

Prin ordonanţa din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanţei, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, procurorul să respecte următoarele obligaţii:

  1. a) Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;
  2. b) Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie  şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei;
  3. c) Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
  4. d) Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz;
  5. e) Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale;
  6. f) Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;
  7. g) Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză”, se arată în documentul SIIJ.

Buuun. Iată ce spune ”Noul Cod de Procedură Penală” la capitolul ”Conţinutul controlului judiciar, Controlul judiciar, Măsurile preventive”:

”CAPITOLUL I Măsurile preventive; SECŢIUNEA a 3-a Controlul judiciar; Art. 215 Conţinutul controlului judiciar:

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:

  1. a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
  2. b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
  3. c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

(2) Organul judiciar care a dispus măsura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:

  1. a) să nu depăşească o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia;
  2. b) să nu se deplaseze în locuri anume stabilite de organul judiciar sau să se deplaseze doar în locurile stabilite de acesta;
  3. c) să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere;
  4. d) să nu revină în locuinţa familiei, să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia, de alţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martori ori experţi sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
  5. e) să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta;
  6. f) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
  7. g) să se supună unor măsuri de control, îngrijire sau tratament medical, în special în scopul dezintoxicării;
  8. h) să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice;
  9. i) să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar;
  10. j) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
  11. k) să nu emită cecuri.

(3) În cuprinsul actului prin care se dispune luarea măsurii controlului judiciar sunt prevăzute în mod expres obligaţiile pe care inculpatul trebuie să le respecte pe durata acestuia şi i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

(4) Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către instituţia, organul sau autoritatea anume desemnate de organul judiciar care a dispus măsura, în condiţiile legii.

(5) Dacă, în cadrul obligaţiei prevăzute la alin. (2) lit. a), s-a impus inculpatului interdicţia de a părăsi ţara sau o anumită localitate, câte o copie a ordonanţei procurorului ori, după caz, a încheierii se comunică, în ziua emiterii ordonanţei sau a pronunţării încheierii, inculpatului, unităţii de poliţie în a cărei circumscripţie locuieşte, precum şi celei în a cărei circumscripţie are interdicţia de a se afla acesta, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, Poliţiei de Frontieră Române şi Inspectoratului General pentru Imigrări, în situaţia celui care nu este cetăţean român, în vederea asigurării respectării de către inculpat a obligaţiei care îi revine. Organele în drept dispun darea inculpatului în consemn la punctele de trecere a frontierei.

(6) Instituţia, organul sau autoritatea prevăzute la alin. (4) verifică periodic respectarea obligaţiilor de către inculpat, iar în cazul în care constată încălcări ale acestora, sesizează de îndată procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţa de judecată, în cursul judecăţii.

(7) În cazul în care, pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatul încalcă, cu rea-credinţă, obligaţiile care îi revin sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune înlocuirea acestei măsuri cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege.

(8) În cursul urmăririi penale, procurorul care a luat măsura poate dispune, din oficiu sau la cererea motivată a inculpatului, prin ordonanţă, impunerea unor noi obligaţii pentru inculpat ori înlocuirea sau încetarea celor dispuse iniţial, dacă apar motive temeinice care justifică aceasta, după audierea inculpatului.

(9) Dispoziţiile alin. (8) se aplică în mod corespunzător şi în procedura de cameră preliminară sau în cursul judecăţii, când judecătorul de cameră preliminară ori instanţa de judecată dispune, prin încheiere, la cererea motivată a procurorului sau a inculpatului ori din oficiu, după audierea inculpatului”.

Aici se termină capitolul ”Conținutul controlului judiciar” din cadrul căruia procurorul nu are voie să iasă. Unde scrie despre interdicția de a vorbi cu presa?

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.