Blocajul generat de Iohannis la examenul de rezidențiat, rezolvat de parlamentarii PSD 1
Ultima Ora Breaking News Politic Sănătate Social

Blocajul generat de Iohannis la examenul de rezidențiat, rezolvat de parlamentarii PSD

Blocajul pe care președintele Iohannis l-a creat în cazul examenului de rezidențiat a fost soluționat de parlamentarii PSD.

Propunerea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului a fost modificată de parlamentarii social-democrați prin amendamente care pun punct crizei examenului de rezidențiat, situație cauzată în totalitate de candidatul Klaus Iohannis, care, în loc să își exercite atribuțiile constituționale, face jocuri politice cu consecințe deosebit de grave pentru întreaga societate.

Proiectul inițiat de parlamentari PSD a fost adoptat marți, 29 octombrie, în regim de urgență, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și în plus față de corelările necesare privind posibilitatea efectuării rezidenţiatului inclusiv în cabinetele individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare ale ministerelor cu reţea proprie sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale, prevede eliminarea din procesul de rezidențiat a ministerului Educației.

Astfel, ministerul Sănătății rămâne unicul decident în privința rezidențiatului. Modificarea este justificată prin faptul că rezidenţiatul reprezintă o formă de pregătire clinică şi practică profesională în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi este asigurată exclusiv de medici.

De asemenea, conform noului act normativ, cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, stabilită prin ordin al ministrului Sănătății. În cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Conform proiectului adoptat astăzi, Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate.

Pentru că PSD pune întotdeauna interesul cetățeanului deasupra intereselor înguste, politicianiste, inițiativa social-democraților rezolvă criza organizării examenului de rezidențiat din acest an. Însă de ce ne-ar mai mira nepăsarea totală a PNL față de tinerii rezidenți, având în vedere că una din țintele declarate ale acestui partid este concedierea a nici mai mult, nici mai puțin de 400.000 de bugetari. Ținând cont de anvergura “reformei” pe care o doresc liberalii lui Iohannis, este clar că între cei 400.000 de bugetari se află nu doar angajați din administrație, ci și profesori, polițiști și, evident, medici.

PSD va lupta, chiar și din opoziție, pentru a preîntâmpina dezastrul social pe care aceiași actori politici l-au girat în epoca de tristă amintire a guvernării de dreapta din anul 2010, se arată ân comunicatul PSD remis NewsTeam.ro.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.