Toader îi declară război lui Dragnea. „Nu voi mai rămâne în stare de pasivitate”
Ultima Ora Justiție Politic Social

Bilanțul DNA pe 2018: Numeroși inculpați au scăpat din cauza dezincriminării abuzului în serviciu

Seful interimar al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Calin Nistor, a prezentat, vineri, bilantul institutiei pentru anul 2018 precizand ca au fost solutionate peste 3.500 de dosare, in scadere cu 9,7% fata de anul 2017. De asemenea, au fost condamnati 584 de inculpati, intre care un ministru si trei parlamentari. Calin Nistor a anuntat ca 79 de inculpati, mai mult de o treime din total, au fost achitati ca urmare a dezincriminarii abuzului in serviciu.

”Anul 2018 a fost pentru DNA un an de rascruce, atipic, cu provocari deosebite: schimbari in conducerea institutiei, schimbari ale legislatiei cu relevanta pentru functionarea sau activitatea D.N.A., decizii ale CCR cu efecte directe sau indirecte asupra cauzelor instrumentate (9 decizii in 2018 si 9 anterioare cu impact asupra activitatii institutiei), modificari in structura de personal, activitati de control din partea Inspectiei Judiciare, in numar de cinci. In acest context extrem de dificil, conducerea DNA, procurorii si intregul personal operativ al acestei directii au urmarit continuarea indeplinirii misiunii pentru care directia a fost creata, si anume efectuarea de anchete profesioniste in cauze de coruptie la nivel inalt si mediu si sustinerea acestor cauze in fata instantelor judecatoresti”, a declarat vineri, Calin Nistor, procuror-sef interimar al DNA, la inceputul prezentarii bilantului pentru anul 2018, informeaza news.ro.

Acesta a anuntat ca, in 2018, DNA a urmarit cu prioritate solutionarea prin trimitere in judecata a dosarelor in care au fost create prejudicii mari bugetului de stat. Prin actele de inculpare s-au retinut prejudicii in valoare de 412,7 milioane euro, in crestere cu 85% fata de anul 2017. S-a dispus luarea de masuri asiguratorii de 400,1 milioane euro pentru repararea pagubelor produse prin infractiuni, in crestere cu 139% fata de anul 2017.

Potrivit lui Nistor, s-au depus eforturi pentru reducerea stocului de dosare vechi, aflate in lucru.

”Media dosarelor pe care un procuror le-a avut de solutionat a fost de 84 cauze, printre acestea existand cauze complexe de macrocriminalitate economico-financiara, de fraude europene si in achizitii publice, precum si retrocedare a unor imobile. Acestea au impus administrarea unui probatoriu complex, inclusiv expertize, constatari tehnico-stiintifice si comisii rogatorii. Astfel, la sfarsitul anului 2018, stocul de dosare ramase nesolutionate s-a redus la 4283 (fata de 6078 la sfarsitul anului 2017 si 7566 la sfarsitul anului 2016)”, a mai spus Nistor.

Acesta a precizat ca s-au solutionat pe fond 3547 de dosare, in scadere cu 9,7% fata de anul 2017.

”Chiar daca, din punct de vedere cantitativ, activitatea D.N.A. a inregistrat un trend descrescator fata de anul precedent, iar acest lucru poate avea cauze multiple, un accent deosebit a fost pus pe asigurarea unui standard calitativ ridicat al activitatii de urmarire penala, pe verificarea de catre sefii ierarhici a legalitatii si temeiniciei solutiilor dispuse de procurori, astfel incat sa se evite solutii de achitare din partea instantelor de judecata. Scaderea numarului de rechizitorii (196 fata de 381 in anul precedent) are cauze multiple: scaderea numarului de sesizari, reducerea numarului de procurori, modificarile legislative intervenite, etc.. Concret, numarul sesizarilor primite de la persoanele fizice / juridice private sau institutii publice a fost de 1.513, in scadere cu 18% fata de anul 2017, cu 47% fata de anul 2016 si cu 54% fata de anul 2015 cand s-au primit 3.305 sesizari”, a mai spus Nistor.

Seful DNA a precizat ca, din totalul de 556 inculpati trimisi in judecata, o pondere semnificativa – 155 persoane – este reprezentata de persoane care au ocupat functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante.

Au fost condamnati 584 de inculpati, intre care 1 ministru, 3 parlamentari si 1 secretar de stat.

”In ceea ce priveste numarul total de achitari, trebuie remarcat faptul ca 79 de inculpati, mai mult de o treime din total, au fost achitati ca urmare a dezincriminarii abuzului in serviciu (fapta nu mai este infractiune din cauza unor modificari legislative) si a aplicarii dispozitiilor art.181 din vechiul Cod penal (achitare pentru ca, desi s-a constatat savarsirea faptei, s-a considerat ca ea nu prezinta pericol social)”, a mai spus Nistor.

Acesta a vorbit si despre faptul ca, in anul 2018, s-au adus ample modificari legislative „Legilor Justitiei” si s-au pronuntat numeroase decizii ale Curtii Constitutionale.

Ca urmare a modificarilor legislative, a fost redusa competenta dupa calitatea persoanei a D.N.A. prin infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, incepand cu data de 23.10.2018, motiv pentru care au fost transmise catre aceasta structura un numar de 275 cauze.

In raportul de activitate, oficialii DNA vorbesc despre faptul ca o alta modificare importanta care a afectat activitatea DNA a reprezentat-o schimbarea conditiilor si procedurii de numire si delegare a procurorilor.

”Au crescut limitele de vechime ca procuror sau judecator pentru numirea in Directia Nationala Anticoruptie de la 6 ani la 10 ani, ceea ce a creat si va crea in continuare greutati majore in identificarea si recrutarea procurorilor care sa isi desfasoare activitatea in Directia Nationala Anticoruptie, dar, in special, a determinat incetarea delegarii la D.N.A. a unui numar de 15 procurori in cursul anului 2018”, se mai arata in Raportul de activitate a DNA pentru anul 2018.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.