laser magurele
Bani europeni pentru creșterea capacității de screening în depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice
Ultima Ora Sănătate Social

Bani europeni pentru creșterea capacității de screening în depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice

Bani europeni pentru creșterea capacității de screening în depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice, obiectiv important al Programului de guvernare

“Unul dintre obiectivele prioritare cuprinse în Programul de guvernare al PSD a fost absorbția fondurilor europene pentru dezvoltarea diferitelor ramuri ale economiei sau pentru programe sociale. Suntem conștienți de faptul că, pentru a crește competitivitatea României, absorbția integrală a fondurilor europene până în 2023 este stringentă”, a arătat deputatul PSD Cristina Elena Dinu în cadrul unei declarații politice susținute miercuri, 18 septembrie 2019, referindu-se la promovarea programelor de sănătate și a serviciilor care includ o puternică componentă orientată  spre prevenție, depistare precoce (screening), diagnosticare precoce și tratamentul bolilor sociale importante.

“Este știut faptul că, programele performante de screening salvează vieți, deoarece este mult mai ușor și din punct de vedere medical, dar și economic, să previi decât să tratezi boala în stadii avansate. Creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice reprezintă, așa cum spuneam, unul dintre obiectivele importante ale Programului de guvernare. Fondurile europene accesate sunt utilizate pentru organizarea și implementarea programelor de screening, dar și pentru formarea personalului medical și achiziția de echipamente, astfel încât să nu existe sincope în derulare.

Creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice reprezintă și unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare”, a arătat deputatul PSD.

Cristina Elena Dinu a mai declarat că Ministerul Sănătății implementează, anul acesta, 7 programe de screening demarate în 2018, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului naţional de screening şi a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

“Astfel de programe vor face ca, din 2020, în România să circule mult mai multe caravane pentru depistarea diferitelor boli și vorbim aici despre programele de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul mamar, cancer colorectal, pentru hepatite şi pentru screeningul pe risc cardiovascular.

Ghidurile pentru aceste caravane se vor lansa în octombrie şi noiembrie și însumează aproximativ 80 de milioane de euro, bani care vor putea fi accesați de Ministerul Sănătății, Institutele din subordinea MS, spitale și pe care îi vor folosi pentru a face aceste caravane în ţară.

Să nu uităm de cel mai cel mai amplu program de screening pentru tuberculoză proiect  ce beneficiază de cofinanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei.

Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023) și este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile.

Acest program completează proiectul pe care Ministerul Sănătății îl dezvoltă, tot pentru combaterea tuberculozei, cu sprijinul fondurilor norvegiene și care presupune testarea altor 15.000 persoane și asigură tratament și suport social pentru 600 bolnavi.

O altă veste bună este că unul din cele șapte proiecte de interes major pentru sistemul sanitar în acord cu Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, și anume cel prin care se urmărește creșterea gradului de acoperire vaccinală în țară, a primit deja aprobare.

Astfel, Ministerul Sănătății va primi, în următorii 3 ani, de la Uniunea Europeană, aproximativ 22 milioane de lei de pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creșterea gradului de vaccinare în Romania.

Cu banii primiți de la Uniunea Europeană pentru implementarea primului proiect finanțat va fi elaborată Strategia Națională de Vaccinare, inclusiv Planul de acțiuni aferent acesteia și va fi consolidat un sistem de monitorizare a acestora.

Totodată va fi dezvoltat și Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).Am vorbit doar de câteva dintre proiectele pe care Guvernul le are în vedere în Sănătate, dar Ministerul Sănătății vizează și anul acesta proiecte care să ducă la creșterea gradului de cunoaștere și conștientizare a populației privind accesarea serviciilor de prevenție, precum și a gradului de profesionalizare şi responsabilizare a personalului medical implicat în acordarea serviciilor de acest gen.

De ce? În primul rând pentru că este un Guvern responsabil și, în al doilea rând, pentru că prevenția înseamnă sănatate, longevitate, timp și bani!”, a declarat deputatul social-democrat într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.