Băncile DAU CĂRȚILE PE FAȚĂ. ”Am fost chemați să discutăm despre efectele ordonanței cu două ore înainte să emită”
Ultima Ora Economic

Băncile DAU CĂRȚILE PE FAȚĂ. ”Am fost chemați să discutăm despre efectele ordonanței cu două ore înainte să emită”

Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank și președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), a menționat, vineri, în contextul noii taxe pe activele financiare, că băncile sunt deschise să se întâlnească cu reprezentanții autorităților și să discute, nu doar prin intermediul scrisorilor, conform mediafax.ro

„Venim cu cea mai bună credință să stăm la masă să discutăm. Dar haideți să discută, odată, pentru că genul acesta de comunicare prin ne întâlnim seara și în aceeași zi dăm ordonanța. Am fost chemați, ca să discutăm despre efectele ordonanței cu două ore înainte să emită ordonanța, nici măcar nu mai era timpul tehnic, ca să mai ajustezi ceva în ordonanță, adică să o mai tipărești o dată – avea nu știu câte pagini. Trebuie cumva să intrăm într-un mecanism al unor norme. Noi suntem dispuși să ne ajustăm obiectivele și interesele, dar nu mai trebuie să presupunem de fiecare dată. Orice presupunere din partea noastră că sunem oameni responsabili, este o presupunere mare cu risc, ceea ce înseamnă decizii cu privire la investiții, vizavi de creștere. Predictibilitatea ne ajută și pe noi, ajută și economia, pentru că, până la urmă, noi suntem doar intermediari”, a declarat, vineri, Sergiu Oprescu, în cadrul unei conferințe organizate de ARB și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Florin Dănescu, președintele executiv al ARB, a menționat că reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice le-au transmis bancherilor că vor primi o invitație la o discuție în cursul acestei săptămâni, dar până vineri la ora 13.00, bacherii nu primiseră nicio invitație.

Președintele ARB a mai explicat, în contextul introducerii acestei taxe, că sistemul bancar românesc are „o dimensiune foarte mică”, iar noua taxă afectează creditarea.

„Cum facem să creștem intermedierea financiară? Noi avem 26% intermediere financiară, adică total credit în economie raportat la PIB-ul României (activele băncilor – n.red.). Avem nevoie de două resurse: lichiditatea, banii pe care noi să îi putem da, și capitalul. Lichiditatea aceasta nu vine numai din economisirea internă, pentru că pe termen lung trebuie să găsim lichiditate și din economisirile externe – să îi încurajăm pe străini din economisirile altor state să plaseze bani în România, pentru că în România merge bine. Noi suntem segmente supereglementate, spun specialiștii, datorită riscurilor sistemice pe care le administrăm în interiorul industriilor noastre”, a explicat Oprescu.

În aceste condiții, la fiecare euro din capital, o bancă poate da numai o anumită dimensiune a creditului.

„Dacă îmi afectezi baza de capital,… Taxa (pentru activele financiare ale băncilor – n.red.) presupusă de ordonanță nu este numai o taxă pe profit, pentru băncile care nu fac profit este o taxă pe capital direct. Ducându-se pe capital, îi restricționează capacitatea de a crește, de a genera capital suplimentar, de a da credit. Deci, generează un efect în lanț, pe care noi îl vedem”, a subliniat Oprescu.

Taxa pentru activele financiare ale băncilor este de 0,1-0,5%, dacă ROBOR mediu trimestrial este de 2-4%.

ARB și CPBR au organizat vineri o conferință cu tema „Provocările industriei bancare în anul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.