Băile Herculane se prăbușesc! Sațiunea a fost adusă la starea de ruină în mod intenționat
Ultima Ora Economic Justiție Politic Social

Băile Herculane se prăbușesc! Sațiunea a fost adusă la starea de ruină în mod intenționat

O parte importantă din acoperișul Băilor Imperiale Neptun, cea mai importantă construcție de la Băile Herculane, s-a prăbușit, lăsând ansamblul pradă ploilor și zăpezilor. Clădirea – construită între 1883 și 1886, era dotată cu 32 de cabine individuale și două bazine alimentate cu apă termală. ”Suntem în stare de șoc”, spun cei de la ”Herculane Project”

Băile Herculane se prăbușesc! Sațiunea a fost adusă la starea de ruină în mod intenționat

Cea mai veche atestare documentară a Băilor Herculane este o tabulă votivă din anul 153 d.C., cu textul: „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință”. Calităţile curative excepţionale ale apelor de aici au atras dezvoltarea locului de către imperiul roman, prin construirea de temple, băi, monumente și statui, atrăgând aristocraţia vremii.

După o perioadă mai puțin fastă, stațiunea începe să renască sub Imperiul Austriac. La 1736 încep reconstrucția băilor, modernizarea lor, dar și a căilor de acces. Grănicerii bănățeni sunt cei care se ocupă de marea majoritatea a lucrărilor, stațiunea fiind vizitată, de-a lungul timpului, de mari personalități, printre care împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. 

Băile Herculane se prăbușesc! Sațiunea a fost adusă la starea de ruină în mod intenționat

Pe la 1883 (vreme de trei ani), sub îndrumarea lui Wilhelm Doderer, arhitectul curţii imperiale austriece, pleacă la drum construcția faimoaselor Băi Imperiale Austriece (cunoscute, mai târziu, ca ”Băile Neptun”). A fost dotată cu 32 de cabine individuale şi două bazine mari construite din marmură roşie în cele două extremităţi, alimentate cu apă termală de la izvoarele Neptun I și IV. La etaj era amenajată o sală de gimnastică şi culturism. Dintre toate încăperile, cea mai remarcabilă este holul de primire, bogat ornamentat în culori care încă se păstrează. Mijlocul sălii este accentuat de o fântână arteziană din ceramică, căreia îi corespunde un candelabru, ambele aflate în stare bună. Accesul către clădirea băilor se făcea direct printr-un pod arcuit din fier forjat, care te lăsa în dreptul holului de onoare. Originile romane ale staţiunii sunt prezente la fiecare pas în interiorul complexului, prin plăci votive închinate lui Hercules, lui Aesculap și Hygeiei, zeii protectori ai acestui loc.

După 1990, totul a început să se degradeze. Autoritățile nu au făcut nimic, așteptând ”moartea” clădirilor declarate monumente istorice. Tinerii arhitecți de la ”Herculane Project” au tras zeci de semnale de alarmă, dar nimeni n-a mișcat un ac. Deceniile au trecut. Cu câteva luni în urmă, omul de televiziune Dan Negru a mers în zonă și a vorbit despre cum suferă acele locuri, faimoase cândva. Până zilele trecute, când o marea parte din acoperișul clădirii ce adăpostea Băile Imperiale ”Neptun” s-a prăbușit! “Este un adevărat şoc. Din păcate, o veste extrem de proastă pentru noi. Zone care erau prioritare s-au prăbuşit. Este vorba despre structura şarpantei de la o intrare secundară şi zidul structural de sprijin, din spate. Şarpanta turnului este grav avariată. Acum pericolul public este iminent şi aş recomanda ca lumea să evite zona, până la consolidare. De acum, ploaia si zăpada vor produce daune şi mai mari. Am semnalat această situaţie şi administraţiei locale şi am încercat să aflăm răspunsuri în ceea ce priveşte dreptul de superficie, dar şi în ce fază se află împrumutul pentru a pune în siguranţă această clădire. Am solicitat în scris să primim răspunsuri, pentru că suntem aici ca să ajutăm comunitatea. E foarte important să găsim o soluţie”, a declarat Oana Chirilă, de la ”Herculane Project”. Aceasta a mai avertizat că mai sunt zone care ar putea ceda în această perioadă.

Clădirea a ajuns în proprietatea primăriei în urma unui schimb efectuat de către fosta administraţie şi Valeriu Verbiţchi, care are şi 1/2 din terenul aferent Băilor. Situaţia juridică a terenului este una incertă, CF-ul având o serie de sarcini. Cei doi proprietari, Valeriu Verbiţchi şi Alexandru Gavrilescu, se află într-o dispută juridică. Primul nu este de accord să le permită celor de la ”Herculane Project” să intervina la clădire, cel de-al doilea spune că îşi va da acordul doar dacă instanţa va decide asta. (Sursa: Adevărul)

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.