Ambasadoarea Olandei a răbufnit după anunțul Ordonanțelor lui Tudorel Toader. A mers la sediul ministrului
Ultima oră. Tudorel Toader, internat de urgență la Neurochirurgie
Ultima Ora Justiție Politic Social

Avocații au început protestele. L-au făcut praf pe Tudorel Toader, care i-a luat peste picior

Avocații din București au început protestul anunțat de vineri. Ei s-au strâns pe treptele Curții de Apel București pentru a trage un semnal de alarmă privind onorariile din oficiu. Avocații bucureșteni se alătură apărătorilor din alte 14 barouri din țară care au anunțat proteste până la soluționarea cererilor lor.

„Din activitatea desfășurată de un avocat la asistența judiciară este o sumă care este apropiată de venitul minim pe economia națională. Din acest punct de vedere, eforturile depuse de avocați nu sunt eforturi care să fie aruncate în derizoriu câtă vreme sunt surse financiare bugetare prin care negocierile pot fi făcute, sunt surse financiare anunțate pentru plăți compensatorii la cei care au făcut și au executat pedepse executate pe bază de lege, asta înseamnă că sunt resurse și pentru plata corespunzătoare a remunerației unui avocat”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea.

Avocații susțin că lefurile primite pentru serviciile prestate sunt prea mici și cer, de urgență, o revizuire a tarifelor. Mai mulți avocați au protestat, luni, pe treptele Curții de Apel București acuzând că în 2019 sunt plătiți pe baza unor tarife stabilite din 2015 în cadrul unui protocol.

„Am fost acuzați pe nedrept că recurgem la asemeena formă de protest pentru că este an electoral. Informez opinia publică că barourile care au inițiat acest demers nu au alegeri anul acesta. Este orice, numai an electoral nu. Am putea să luăm exemplul Baroului Iași, în care decanul este la al doilea mandat, deci nu va mai candida și nu face demers electoral, ci se poată firesc susținând demersul colegilor. (…) Protocolul din 2015 (cel care viza onorariile avocaților, n.r.) a fost negociat într-un mod atipic și are niște omisiuni, care trebuie completate. Totul trebuie corijat. Nu suntem la ipoteza la care vrem un nou protocol, dar vrem unul care să fie actualizat și care să cuprindă toate prestațiile”, a declarat Mihnea Stoica, prodecanul Baroului București, conform Mediafax.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, luni, pe Facebook, că solicitările avocaților sunt nemotivate.

„Mesajul anterior nu a constituit si nu constituie un atac la avocati, categorie profesionala din care fac parte! In scurt timp voi face publice solicitarile absolut nemotivate ale avocatilor. Ex – onorariu pentru depunere actiune de divort – se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La intrebarea mea – este vorba doar de depunerea actiunii sau si de sustinerea acesteia in instanta ? Raspuns – ” nu stiu”/cel mai probabil este faptul ca autorul afirmatiei nu doreste sa ii dau numele”, a scris ministrul Tudorel Toader pe Facebook.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.