Audieri maraton în Dosarul ”Banii de la PSD”. S-a aflat cum s-au cheltuit milioane de euro. Au spus totul 1
Ultima Ora #DNA Justiție Politic

Audieri maraton în Dosarul ”Banii de la PSD”. S-a aflat cum s-au cheltuit milioane de euro. Au spus totul

Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-a pus în vedere fostului trezorier PSD, deputatul Mircea Drăghici, să fie pregătit pentru a da o declarație de inculpat în dosarul în care este judecat pentru delapidare și folosirea subvențiilor PSD în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.

Completul de judecată din acest caz este format din magistrații Aida Popa (președinte), Ionuț Matei și Horia Șelaru. La rândul sau, parlamentarul este aparat de doi avocați. La termenul din această săptămâna, instanța a audiat mai mulți inspectori din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP), cei care au descoperit nereguli la PSD în cheltuierea banilor publici, dar și pe fostul lider PSD, Marian Neacșu.

Audierile au durat aproximativ 4 ore.

Procesul continuă pe 25 iunie, când sunt citați ultimii patru martori din rechizitoriu, foști angajați din cadrul AEP.

În acest caz, Mircea Drăghici respinge acuzațiile DNA și susține că este nevinovat.PSD nu s-a constituit parte civilă în dosar, deși prejudiciul în acest caz ar fi de aproximativ 400.000 de euro, și nu a avut un reprezentant în sala de judecată.

„Am constatat mai mult nereguli”La termenul din această săptămâna, cea mai interesantă declarație a făcut-o unul dintre membrii echipei AEP, care a efectuat controlul de fond și inopinat din 2019 la PSD, Silviu Eugen Vrajitoru.

Este unul dintre martorii esențiali ai acuzării DNA în acest caz.

„În timpul controlului, am constatat mai multe nereguli. Au fost probleme la extrasele de cont. Au fost scoase sume de bani și au fost introduse în casă unde s-a amestecat subvenția cu activitatea partidului.De aici am pierdut urmă banilor drept subvenții și dacă au fost folosite corect. Totodată am constatat că au fost achitate sume de bani către anumite persoane din partid, conform unor bonuri fiscale, sumele fiind achitate cu carduri persoanele”, își începe mărturia inspectorul AEP.

Când apar primele dubii

Martorul a explicat că a observat că au fost făcute plăti către un avocat care nu reprezenta PSD, ci pe soții Drăghici, care sunt judecăți în alte două dosare de corupție. Deputatul are un proces pe rolul Înaltei Curți, iar Georgiana Drăghici se judeca la Curtea de Apel București.

„De asemenea, în 2017, a fost achiziționat în autoturism Mercedes cu 320.000 de lei. Azi a fost cumpărat, iar în opt zile a fost vândut către soția lui Mircea Drăghici, în rate. În cursul lui 2017, nu s-au achitat ratele conform contractului.

Am observat că Drăghici a mai avut afaceri printr-o firma prin care furniza publicitate presei. Am cerut documente care să ateste realitatea serviciului.Am avut dubii foarte mari și nu am primit nimic. Ni s-a spus că primim documentele de Crăciun, apoi că în ianuarie”, mai povestește martorul.

Dragici voia șef la AEP

Surpriză a venit în ianuarie 2018, când inspectorii AEP au observat că nu li s-a pus la dispoziție niciun document. Vrajitoru a vorbit și despre o serie de afirmații ale lui Drăghici, făcute fără perdea față de echipa venită în control, cum că urmează să fie propus șef la AEP: „Abordarea lui Drăghici a fost că el va fi noul președinte al AEP. Că i s-a propus de colegi și că el dorește să ia foarte serios în calcul propunerea.”

Ultima oră. Mircea Drăghici a demsionat din funcția de trezorier al partidului. Viorica Dăncilă a luat act
Mircea Drăghici

Verificările AEP privind modul în care PSD a cheltuit subvențiile publice au scos la iveală mai multe surprize.”Când am început să verificăm anul 2018, am constatat că au fost sume de bani virate din contul bancar unde sunt sume provenite din fonduri publice în casă partidului.

De acolo nu am putut să verificăm destinația corectă a celor fonduri.Am găsit firme ale Georgianei Drăghici ce aveau contracte cu PSD.

Pentru aceste relații am cerut documente justificative care să ateste veridicitatea serviciilor prestate. Nu am primit niciun răspuns.Am constatat că PSD a închiriat o vila, casă, iar chiria a fost achitată în aproximativ 5 luni de zile. Extrasele de cont au arătat că imediat după debutul controlul AEP această suma a fost virată înapoi de către PSD.

Din partea PSD singură presiune e cea relatată. După încheierea controlului au existat alte presiuni din partea AEP-ului”, și-a continuat mărturia inspectorul AEP.

Presiuni?

Martorul a explicat cum s-a ajuns apoi la o schimbare în serie a șefilor din AEP, a șefilor direcți, și modul în care el și o colegă au fost mutați la Ilfov și Brașov.

Interpelat de avocații lui Drăghici, Vrajotoru a precizat că nu s-a simțit amenințat sau presat efectiv de afirmațiile lui Drăghici privind propunerea de a prelua șefia AEP și presupusă susținere a PSD, dar că starea de fapt ulterioară, marcată de schimbări de șefi și degradarea lor din posturile avute în AEP, indică faptul că ele au fost reale.

„Au existat forme de presiune! „O altă martoră care a fost audiată la Înalta Curte, Cristiana Speranța Dincă, a povestit cum a fost presată și apoi mutată de la AEP Central, după ce a participat la controlul de la PSD.

„Eu nu mai lucrez la departamentul de control al AEP, ci la Biroul Teritorial București. Am făcut parte din echipa de control desfășurată la sediul central al PSD în baza unui ordin de serviciu.Pe parcurs, au existat forme de presiune, dar și la biroul unde lucrez în prezent.

Mi s-a cerut și demisia. Nu mi-am dat demisia,” este fermă această. Nu s-a mai întâmplat așa ceva!

„A existat o presiune directă. Spunea că poate acceptă propunerea de a veni președinte AEP și că are o adresa de la partid că va suspendă controlul. Am perceput că o presiune afirmația lui Drăghici privind faptul că va fi președintele AEP.

În primul rând situația aceea m-a făcut să simt presiunea. Nu se mai întâmplase așa ceva. Am făcut o notă de informare a conducerii.

Urmare faptului că primisem iar un ordin de serviciu pentru reluarea controlului la 1 martie 2019 și ceream conducerii să spună ce avem de făcut, pentru că din cinci membri ai echipei de control, trei au refuzat să meargă, iar ceilalți doi erau expuși tuturor formelor de presiune.

Eu și Vrajitoru suntem cei care făceam notă către DNA.Nu știu opinia Direcției juridice privind suspendarea controalelor la celelalte formațiuni politice.

Tot ce știu privind suspendarea controlului la PSD e că în 23 ianuarie 2019 am avut o discuție în biroul directorului general Toma Bogdan Costreie privind suspendarea și deplasarea la PSD pentru predarea adresei de suspendare.

A participat și Cristian Andreescu, directorul Direcției Juridice, care a spus că având în vedere adresele de la parchet primite la AEP preferă să se facă controlul prin specialiștii lor, ai parchetului, și să nu ne expunem noi.

Suspendarea controlului a avut loc în 22 ianuarie și a două zi a fost această discuție. Acolo au fost de față cei cinci membrii ai echipei de control,” a mai povestit Cristiana Speranța Dincă.

După cum arătăm, procesul în care Mircea Drăghici este judecat pentru delapidare și folosirea subvențiilor formațiunii PSD în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate continuă pe 25 iunie cu audierea unor noi martori. Instanța i-a pus în vedere parlamentarului să fie pregătit pentru a da o declarație de inculpat,relatează ziare.com

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.