Atanasie cel Mare
Atanasie cel Mare
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 2 mai, 2023. Aducerea moastelor Sfântului Atanasie cel Mare; Sfantul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Atanasie cel Mare este praznuit de Biserica Ortodoxă atât la dată de 18 ianuarie, cât și pe 2 mai (Aducerea moaștelor sale în Constantinopol).

Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai de seama episcopi ai Bisericii creștine din Alexandria în sec. al IV-lea.

Acesta s-a născut în Alexandria, în 295 sau 296, și a primit o temeinică educație clasică și teologică. La 24 de ani a fost hirotonit diacon de către arhiepiscopul cetății, Alexandru, incredintandu-i-se totodată și funcția de secretar al acestuia. În această calitate îl însoțește pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, unde joacă un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie.

Este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru – 8 iunie 328. Sfântul Atanasie a fost episcop până în 373. În tot acest timp a suferit cinci exiluri, însă acestea nu l-au împiedicat să desfășoare o bogată activitate teologică – mai ales o politică bisericească antiariana.

Majoritatea lucrărilor sale au că obiect lupta pentru apărarea credinței niceene. El supune argumentele exegetice și dialectice ale oponenților săi unei analize critice, scrupuloase, dovedindu-le netemeinicia. Ajutat de vastele sale cunoștințe scripturistice, teologice și filosofice, el a izbutit să pună pe temelii solide credință creștină ortodoxă.

Sfântul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat. A fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public.  Tot în această zi. facem pomenirea:

– Sfinților Mucenici Esper și Zoe, și a fiilor lor Chiriac și Teodul;

calendar creștin-ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.