Atacul din Piața Constituției, rezultatul recursului compensatoriu dat de PSD 1
Atacul din Piața Constituției, rezultatul recursului compensatoriu dat de PSD
Ultima Ora Justiție Politic Social

Atacul din Piața Constituției, rezultatul recursului compensatoriu dat de PSD

Surse judiciare anunță că doi dintre cei cinci suspecți din cazul crimei din Piață Constituției au fost eliberați mai repede din penitenciar în baza legii recursului compensatoriu.

Cei doi suspecți erau condamnați pentru crimă la 15 și, respectiv, 17 ani și au fost eliberați în toamna anului trecut după ce și-au ispășit doar 10 și, respectiv, 11 ani din pedepse, afirmă sursele, citate de g4media.ro. Ei au fost ajutați de legea recursului compensatoriu să ajungă mai repede la fractia de 2/3 necesară pentru a putea fi eliberați din închisoare, conform aktual24.ro

Sorin Dumitrașcu, liderul sindicatului gardienilor din penitenciare, a solicitat vineri Parlamentului să abroge de urgență legea recursului compensatoriu, afirmând că „70% dintre beneficiari se vor întoarce în închisori”.

„Situația este gravă, trebuie că Parlamentul să reconsidere această măsură. Mare parte dintre beneficiarii clemenței se reîntorc în penitenciare, comit infracțiuni din ce în ce mai grave. Acești infractori trebuie să demonstreze că merită clemeta, nu se poate face arbitrar, printr-un text de lege adoptat în Parlament. Recursul recompensatoriu trebuie să fie abrogat, fără nicio discuție, nu face decât să scoată mai mulți infractori pe străzi.

Statistică este necruțătoare: 70% dintre beneficiari se vor întoarce în penitenciare. Acest procent poate crește, pentru că îi încurajează, este văzută că o încurajare, că o slăbiciune a statului”, a declarat Dumitrașcu, vineri, la Digi24.

10 deținuți periculoși sunt eliberați zilnic că urmare a recursului compensatoriu, arată o statistică dată publicității de Ministerul Justiției.

Nu mai puțîn de 70 de crime au fost comise de deținuți eliberați în baza recursului compensatoriu, în ultimii doi ani. De altfel, peste 21.000 de persoane condamnate pentru tâlhărie, viol, pedofilie sau crimă au fost puse în libertate după intrarea în vigoare a legii, în 2017.

Mulți dintre pușcăriași s-au întors după gratii la scurt timp după eliberare. Informațiile provin dintr-un document transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor către Ministerul Justiției.

Mai puțîn de 2% din totalul celor eliberați în baza recursului compensatoriu ispaseau pedepse pentru corupție.

Aproape 500 dintre cei eliberați au recidivat și s-au întors în închisori. Au comis 70 de omoruri, 49 de violuri și 6 fapte de agresiune sexuală care implică minorii.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii