Atac la Ministrul Educației. Reformele anunțate de Ecaterina Andronescu, o sfidare națională
Ultima Ora Politic

Atac la Ministrul Educației. Reformele anunțate de Ecaterina Andronescu, o sfidare națională

Reformele anunțate de Ecaterina Andronescu, o sfidare națională! După 5 ani de mandat, cel mai lung de după Revoluție, vine cu simplificări de grădiniță

După 5 ani în fruntea Educației și cel mai lung mandat la acest minister din cei 30 de ani de democrație românească, doamna Ecaterina Andronescu anunță reforme de carton, care nu au nicio legătură cu nevoile reale ale sistemului. Avem în continuare un deficit de cadre didactice, rezultate slabe la examene, iar soluțiile propuse de ministrul Educației se rezumă la reforme oculte și consultări publice de fațadă.

Doamna Ecaterina Andronescu ne anunță că pregătește trei noi legi în domeniul educației, prin care își propune o așa zisă reformă a Educației. Propunerile sale sunt de-a dreptul absurde: limbile străine sunt scoase de la ciclul primar, introducerea unui bacalaureat diferențiat care va limita posibilitatea elevilor în alegerea studiilor superioare, scoaterea Cadrului european de referință în evaluarea competențelor lingvistice. Este exact ce s-a petrecut cu manualul unic, aceleași tendințe comuniste de control centralizat.

Este același ministru care a avut cel mai lung mandat la Educație de după Revoluție, cumulând cinci ani în fruntea acestui minister, același ministru care a asistat impasibil la prăbușirea sistemului educațional. Au trecut 15 ani de la primul până la actualul mandat al său, timp în care preocuparea dumneaei pentru școala românească s-a redus la o demagogie ieftină. Iar cifrele vorbesc de la sine: suntem pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar și deficitul de cadre didactice este îngrijorător. Iar asta se datorează atât subfinanțării cronice a sistemului educațional, cât și faptului că dascălii din România sunt îngropați în birocrație: cele trei ore de metodică pe care le are un cadru didactic zilnic abia sunt suficiente pentru completarea hârtiilor impuse de actualul sistem.

Acestea sunt nevoile reale ale sistemului educațional, în timp ce doamna ministru propune simplificări de grădiniță, făcute habarnist și fără a urmări indicatori clari. Problemele reale ale Educației sunt mult mai grave de atât și în 15 ani sunt convins că doamna Andronescu a avut timp să le aprofundeze, cu atât mai gravă fiind lipsa de interes în propunerea unor soluții concrete. Prin niște reforme de carton care nu vor face decât să bulverseze sistemul înainte de noul an școlar, mă tem că învățământul românesc va cunoaște statistici mult mai sumbre decât cele din prezent. Sigur, ce așteptări putem avea de la un ministru care, atunci când este întrebată despre situația școlilor în care nu este săpun, le spune elevilor să vină cu șervețele umede de acasa?, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Laurențiu Leoreanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.