Protest la sediul lui Augustin Lazăr. Câteva zeci de persoane îi cer demisia Procurorului General
Ultima Ora Politic

Atac la Augustin Lazăr din ALDE. Scrisoare deschisă pentru magistrați

Scrisoarea deschisă a deputatului Steluța Cătăniciu, vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, adresată Consiliului Superior al Magistraturii – joi, 4 aprilie 2019

Atac la Augustin Lazăr din ALDE. Scrisoare deschisă pentru magistrați 1

Către Consiliul Superior al Magistraturii,

Secția de procurori

Asistăm de câteva zile la dezvăluiri cutremurătoare care privesc activitatea Procurorului General al României. În concret, documente acum publice arată că Augustin Lazăr a condus, în anii 1980, Comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiționată din Penitenciarul Aiud care a refuzat, în mod repetat, eliberarea condiționată a domnului Iulius Filip, disident anticomunist, deținut politic condamnat pentru „Propaganda împotriva orânduirii socialiste”.

Acele soluții ale comisiei conduse de actualul Procuror General au fost motivate politic prin faptul că domnul Iulius Filip „a purtat discuții dușmănoase la adresa RSR”, “a redactat mai multe materiale, scrisori și memorii cu conținut dușmănos pe care le-a difuzat atât cunoscuților, cât și unor organe oficiale”, ”a adus injurii la adresa organelor de partid și de stat”.

Domnul Procuror General nu a negat faptele, a încercat doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce privește persecutarea disidentului anticomunist Iulius Filip, arestat, anchetat, șicanat, torturat și lipsit de libertate de către odiosul regim ceaușist.

Întrucât nu de mult ați dat un aviz pozitiv domnului Augustin Lazăr pentru un mandat de Procuror General, iar acum acesta s-a înscris pentru un nou mandat, vă solicit să spuneți public dacă în mapa profesională a Procurorului General apar aceste fapte.

De asemenea, se impune clarificarea de urgență, în contextul celor prezentate de media, a apartenenței, ori nu, actualului Procuror General al României la grupul procurorilor comuniști absolvenți ai celebrei Școli de la Bran (păstrată după revoluție drept Centrul de Perfecționare al SRI de la Bran). După cum bine știți, acea școală a format, începând din 1969, toți procurorii comuniști care aveau să fie folosiți în aplicarea directivelor partidului comunist și ale Securității în anchetarea și reprimarea brutală a tuturor cetățenilor români care îndrăzneau să se ridice împotriva regimului dictatorial.

O școală care, prin profesori provenind din Miliție, Securitate și de la Academia ”Ștefan Gheorghiu”, instruia procurorii comuniști, atent selectați, cum să facă anchete ”speciale” pe bază de tortură, șantaj, substanțe halucinogene, cum să închidă ochii la abuzurile anchetatorilor din Securitate, cum să fabrice probe, cum să șantajeze judecătorii care nu erau dispuși să ”coopereze”, cum să li se facă înscenări avocaților, cum să accepte necondiționat mandatele de percheziție ori de arestare emise de Securitate, toate acestea având drept scop exterminarea oponenților regimului comunist.

Ne amintim, deopotrivă, cum eforturile presei de a obține de la SRI lista procurorilor care au absolvit Școala de la Bran s-au soldat cu eșecuri repetate. De așteptat, pe undeva, să fie așa: vorbim de documente care ar fi condus la eliminarea multora din magistratură, însă protejându-le acestora trecutul și menținându-i nelegal în funcții, au devenit unelte perfecte de șantaj pentru ceea ce numim azi statul-paralel.

Domnul Augustin Lazăr, pus în fața dovezilor de netăgăduit, a recunoscut rolul jucat în cazul disidentului anticomunist Iulius Filip, dar susține că era vorba de un rol minor.

Față de toate dezvăluirile din ultimul timp, sunteți datori să faceți demersurile necesare și urgente pentru a vă asigura că trecutul actualului Procuror General nu va mai continua să fie o enigmă pentru opinia publică; e imperios necesar să aflăm ce activități a avut domnul Augustin Lazăr în comunism și cât de mult s-a întins rolul său în persecutarea cetățenilor pe care astăzi îi considerăm eroi anticomuniști, dar care, iată, constată cu amărăciune cum călăii lor de odinioară au ajuns să pozeze în arhangheli ai dreptății și ai democrației.

Dacă faptele pe care le vedem astăzi în media se confirmă, vă solicit să retrageți de urgență sprijinul acordat domnului Augustin Lazăr, precum și să luați toate măsurile care se impun în această situație.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.