Ultima Ora Economic

ATAC INCREDIBIL DIN PARLAMENT LA MUGUR ISĂRESCU. ȘEFUL BNR VA FI AUDIAT

Băncile din România formează un cartel și țin artificial indicele ROBOR sus, sub protecţia BNR! Sunt acuzaţiile grave pe care senatorul Daniel Zamfir le-a adus astăzi întregului sistem bancar, și i-a convocat pe Mugur Isărescu și pe Bogdan Chirițoiu la audieri în Parlament. Reprezentanții BNR spun că acuzațiile sunt un lung șir de minciuni, şi că senatorul nu înţelege mecanismele economice.

Băncile din România ţin în mod artificial nivelul ridicat al ROBOR, spune senatorul Daniel Zamfir, care susţine că totul se întâmplă cu ştiinţa Băncii Naţionale: „Roborul este o înțelegere între băncile comerciale, nu este nicidecum rezultatul unei piețe libere. Este o înțelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculațiile financiare ale băncilor comerciale. BNR intervine când vrea și nu intervine când nu vrea. Intervine când vrea să coboare ROBOR-ul și nu intervine în sens invers.”

Senatorul vrea să îi cheme pe reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai Consiliului Concurenţei la audieri în Parlament.

„E un lung şir de confuzii, neclarităţi şi diversiuni. Mă întreb şi eu, în folosul cui le face domnul Zamfir? N-am văzut nicio dovadă, niciun argument, ci o serie întreagă de neclarităţi în privinţa rolului pe care îl are Banca Naţională. Întotdeauna am fost deschişi să răspundem la întrebări şi să clarificăm probleme reale. Nu ştiu dacă de data aceasta avem o problemă reală.  Acuzaţiile acestea nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat, ca reacție, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei, a scăzut în ultimele luni cu aproape jumătate de punct procentual.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.