Atac incendiar la PSD. ”Vrancea este sufocată de gunoaie, din cauza incompetenței și nepăsării jupânilor” 5
Ultima Ora Politic Social

Atac incendiar la PSD. ”Vrancea este sufocată de gunoaie, din cauza incompetenței și nepăsării jupânilor”

Vrancea curată și găsirea de Acari Păun de către PSD

Din păcate, de ani buni, gunoaiele aruncate la întâmplare au intrat în peisajul cotidian al județului Vrancea, pompos imaginată de baron ”provincie europeană”. Nu este drum lăturalnic, câmp, râu, lac, crâng sau pădure care să nu fie infestate de gunoaie. Cetățenii județului semnalează zilnic această stare. Institițiile de mediu, evident îngropate în situația deșeurilor care sufocă Vrancea, acționează la întâmplare, dând amenzi ici-colo, confirmând însă un adevăr pe care cei responsabili vor să îl ascundă sub preș, dar care duhnește: Vrancea este sufocată de gunoaie, din cauza incompetenței și nepăsării jupânilor care de 30 de ani conduc județul. Acest adevăr trebui făcut public și asumat!

Atac incendiar la PSD. ”Vrancea este sufocată de gunoaie, din cauza incompetenței și nepăsării jupânilor” 6 Atac incendiar la PSD. ”Vrancea este sufocată de gunoaie, din cauza incompetenței și nepăsării jupânilor” 7

Primarii din Vrancea, de aproape cinci ani, au o mare bătaie de cap provocată de prețurile exorbitante pe care trebuie să le plătească colectorilor de deșeuri, pe care trebuie să le transporte la sute de kilometri în depozite aflate în județele limitrofe Vrancei. Pentru a acoperi cheltuielile de transport și tarifele în creștere, unii colectori locali de deșeuri menajere au scumpit până de zece ori prețurile, față de cele practicate în urmă cu cinci ani, când în Vrancea erau funcționale rampele de la Adjud și Haret. Evident, aceste costuri sunt suportate în mod direct de ”iubiții mei vrânceni”.

Dar, de ce Vrancea nu mai are rampe de deșeuri funcționale? În 1999, UE elabora Directiva nr 99/31/CE privind depozitarea deșeurilor, transpusă în legislația națională prin HG 349/2005. În document au fost asumate, printre altele, termenele limită de funcționare/închidere a depozitelor neconforme din România. UE a alocat fondurile necesare pentru închiderea în condiții de securitate pentru mediu a rampelor vechi, neconforme, dar și pentru construcția noilor depozite. Rampele din Vrancea aveau termen de închidere 31 decembrie 2017. Din 2005 și până în 2017, autoritățile locale au avut timp în care să ia banii UE și să construiască rampe ecologice conforme, astfel încât să nu fie perturbări în gestionarea deșeurilor. Depozitele din județ au fost închise, de Consiliul Județean Vrancea, prin Proiectul ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide din județul Vrancea”, în 2014, cu patru ani înainte de termenul limită. Pot spune președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, deputații și senatorii PSD, atât de aplecați asupra problematicii de mediu, de ce s-a întâmplat asta? Vor avea vreodată bunul simț și demnitatea de a-și cere iertare cetățenilor pentru facturile uriașe pe care le plătesc de patru ani, și câți vor mai urma, pentru nerealizările și incompetența lor?

Pe site-ul unei instituții cu nume mincinos, Vrancea curată, este acest anunț: ”În data de 3.11.2009 a fost semnat Contractul de Finanțare nr. 82224 pentru Proiectul ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea” (SMID). Valoarea proiectului, după cum declara Marian Oprișan la acea dată, era de 43 de milioane de euro. Tot aici se consemnează că SMID, cofinanțat de UE prin Fondul European de Dezvoltare Regională și implementat de CJ Vrancea, ”se derulează conform graficului și are termen de finalizare data de 31 decembrie 2018”!

Au trecut cinci ani de când, în mod iresponsabil, PSD a închis depozitele de deșeuri de la Haret și Adjud, au trecut alte șase luni de când SMID trebuia să intre în funcțiune, au trecut cinci ani de când gunoaiele au sufocat, la propriu, ”Vrancea curată”. Câți ani vor mai trece, domnilor din PSD, pentru ca vrâncenii să beneficieze de servicii de calitate și să se bucure de un trai civilizat?

Oprișan a lansat mereu acuzații că proiectul este sabotat – ba de Guvernul Boc, ba de cei de la Finanțe, ba de Opoziție, ba este întârziat de contestațiile formulate de firmele nemulțumite participante la licitații. Acum, Oprișan a găsit un nou Acar Păun, un primar de comună din Vrancea, care nu este pesedist. Nicolae Braicău, primarul PNL al comunei Ciorăști, a fost găsit ”vinovat” pentru că împiedică marile proiecte europene. Pe Braicău a pus PSD ținta înjurăturilor armatei pesediste, el este vinovatul pentru incompetența baronului Marian Oprișan și a CJ și pe el se răsfrâng controalele instituțiilor obediente. Ați uitat repede, pesediștilor, când la Haret, pe pășunea satului, un primar PSD, cu acordul vostru, a depozitat ilegal sute de mii de tone de deșeuri care au otrăvit pământul pentru sute de ani, gunoaie pe care nu le-ați ridicat nici până azi. Nu am regăsit, în presa vremii, indignarea voastră!

Din cauza voastră, pesediștilor, cei care acum îl găsiți vinovat pe Nicolae Braicău, unul dintre cei mai performați primari, s-a ajuns aici! Toate localitățile din Vrancea se confruntă cu aceleași probleme, chiar dacă unii primari PSD se mai rețin de la a vă înjura pentru dezastrul ecologic pe care îl cauzați prin incompetență. La Cioraști, Braicău, și-a asumat, onest, un depozit temporar, delimitat și păzit, evitând astfel să încalce legea flagrant, să ascundă și să îngroape deșeuri, așa cum se întâmplă în multe alte locuri. Cazul de la Adjud vă este cunoscut? Dar cel de la Panciu?

Este o lipsă de responsabilitate din partea lui Oprișan să își pună grămada de incompetență în domeniul gestionării deșeurilor în cârca unui primar care a ales să depoziteze temporar deșeurile, la vedere, forțat de blocajul pe care instituția județeană îl face pe SMID!

Vă somez public, domnilor din PSD, să vă îndreptați energiile acolo unde trebuie: să finalizați ”Vrancea curată” pentru a scoate la lumină toate mormanele de gunoaie pe care le acoperiți acum cu pământ, prin localități și în arii protejate, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Ion Ștefan.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.