Atac incendiar din Opoziție. ”Viorica Dăncilă și PSD, mai nocivi pentru prețul gazelor decât gerul!” 1
Ultima Ora Politic Social

Atac incendiar din Opoziție. ”Viorica Dăncilă și PSD, mai nocivi pentru prețul gazelor decât gerul!”

Preţul gazelor din România va continua să fie mai mare decât cel de pe pieţele europene şi în iarna ce stă să vină, după cum atrag atenția experții în domeniul gazelor. Principalul risc pentru iarna 2019-2020 pe piaţa gazelor din România este cel politic, cauzat de degringolada creată de OUG 114, dar și de haosul legislativ făcut de guvernarea PSD. Deci, experții din domeniul energiei se tem mai mult de Viorica Dăncilă și capacitatea sa și a partidului pe care îl conduce de a crea turbulențe decât de condițiile meteo. Vremea este văzută de experți ca un risc mai mic decât politica PSD!

România va urma să plătească prețuri mai mari pentru gazele naturale pentru încălzire și din cauza lipsei capacităţii de interconectare, a incertutudinilor legislative şi din pricina producţiei locale insuficiente.

Prețul la bursă pentru combustibilul destinat consumului în România va fi, în medie, mai scump cu 5 euro Mwh decât gazul destinat consumului în Europa Centrală.

Preţul gazelor româneşti tranzacţionate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns în luna august la 106,8 lei pe MWh, în timp ce gazele tranzacţionate la Viena s-au ieftinit până la 56,2 de lei pe MWh, potrivit ultimelor date ale operatorului bursier BRM.

Piaţa a fost dată peste cap de OUG 114/2018, aprobată de Guvernul PSD-Dăncilă în decembrie 2018, care prevedea plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producţie internă timp de trei ani, deşi piaţa fusese complet liberalizată din 2017. Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar preţul gazelor româneşti pentru populaţie şi termocentrale, începând cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacţionate pe bursă.

Iar în tot acest context, PSD are o mare vină pentru colapsul ENET Focșani și pentru faptul că cetățenii stau, pentru a treia săptămână consecutiv, fără apă caldă, din cauza datoriilor de milioane de lei la gaze.

Deci, și în această iarnă vom tremura din cauza costurilor și a incompetenței Guvernului PSD. Încă un motiv ca toți parlamentarii români să privească cu maximă seriozitate moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă. Românii nu merită să stea în frig și să plătească gazele mai scump ca la Viena, însă PSD trebuie, cu prisosință, să plece de la guvernare., a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Ion Ștefan.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.