Ecaterina Andronescu, după declararea epidemiei de gripă. Ce se va întâmpla cu școlile
Ecaterina Andronescu reacție după publicarea rezultatelor de la Bacalaureat. ”Este inacceptabil așa ceva”
Ultima Ora Politic

ATAC către Ecaterina Andronescu. ”Educația și performanța unui sistem care ne pregătește copiii, nu se fac pe baza unor promisiuni”

ATAC către Ecaterina Andronescu. ”Educația și performanța unui sistem care ne pregătește copiii, nu se fac pe baza unor promisiuni”

 ”În ședința extraordinară de Guvern desfășurată, cu ocazia Centenarului, la Alba Iulia, în 29 noiembrie 2018, premierul României a semnat ceea ce a fost numit, la acea dată, de o parte a oamenilor politici din PSD, ”un acord istoric” de susținere a educației. Nu au trecut nici două luni de la aprobarea prin memorandum a ”istoricului” Acord între Guvernul României și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ, că promisiunile asumate de miniștrii semnatari, în frunte cu Viorica Dăncilă, se risipesc în vântul aprig al iernii. Prin urmare, fie au fost făcute pentru a mai strânge niște capital de imagine, fie au fost considerate – alături de multe alte obligații încălcate cu iresponsabilitate – neimportante, întărind astfel, din păcate, lipsa de credibilitate și de profesionalism care caracterizează actuala guvernare.

Anticipând explicațiile PSD (că Guvernul mai are doi ani de mandat, că abia a fost semnat Acordul, că se stabilesc indicatorii, că se fac studii de impact, că nu a fost aprobat Bugetul de stat pentru 2019  etc) cu care am fost obișnuiți în ultima perioadă, afirm cu tărie că și această asumare a Guvernului Dăncilă va fi una neonorată, bazându-mă pe textul O.U.G. 114/2018. Textul acestei ordonanțe anulează direct sau indirect nu mai puțin de trei puncte (punctul 5, punctul 6 și punctul 7 lit. h) ale Acordului. Cât privește respectarea hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile (punctul 9), deși nu era nevoie de un acord cu reprezentanții sindicatelor pentru așa ceva, se pare că va mai trebui să aștepte cel puțin până la aprobarea proiectului de buget. În condițiile în care Ordonanța a fost publicată după o lună de la ”istoricele” promisiuni de salvare a sistemului educațional (adică, pe 29 decembrie) nu pot rezulta decât două posibile concluzii (care mă tem că nu se exclud reciproc): demagogia sau incompetența.

Amintesc doamnei prim-ministru că nici educația, nici performanța unui sistem care ne pregătește copiii pentru ziua de mâine, nu se pot face pe baza unor promisiuni. Învățământul nu este o prioritate națională doar în rapoartele de prognoză și de analiză ale guvernanților, ci în viața societății pe care respectivii guvernanți sunt obligați să o respecte și să o ajute să evolueze. Nu în ultimul rând, permiteți-mi să vă amintesc că ”propășirea spirituală a poporului român”, pe care ați jurat, în momentul învestirii în funcție, să o asigurați, nu înseamnă altceva decât asigurarea și dezvoltarea educației! Colegii mei din învățământ nu cred că vor altceva, decât să vă respectați jurământul făcut…” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul Mihaela Huncă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.