Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă rămâne în arest la domiciliu. Acuzată de corupție pe vremea când era la Guvern
Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă rămâne în arest la domiciliu. Acuzată de corupție pe vremea când era la Guvern
Ultima Ora Politic

Atac bombă la PSD. Când nu aduce beneficii electorale, cultura e aruncată la gunoi 

Zi de zi sunt semnalate în presă abuzurile și neputința guvernanților actuali sau ale primăriei București de a rezolva problemele pe care trebuie să le gestioneze, pentru care sunt plătiți din bani publici.  

 Astfel, nu erau de ajuns apelurile din presă ale marilor artiști ai teatrelor românești că nu au fost plătiți de câteva luni pentru spectacolele lor, pentru că nu ar fi obținut un buget suficient de mare de la Primăria Capitalei. Acum, chiar înainte de vacanța de vară, li s-a desfăcut contractele de muncă a 50 de angajați ai Teatrului Național București” care se ocupau de proiecții, sunet, lumini, activități fără de care teatrul nu poate functiona, iar multe spectacole nu vor mai putea avea loc, după cum a declarat actorul Marius Manole. În pofida acestora, au fost păstrați în TNB zeci de oameni inutili, singura ”calitate” a lor fiind că au fost angajați de către PSD! În concluzie, PSD face ce știe mai bine: înțesează și păstrează oameni servili în  toate instituțiile publice, necontând valoarea oamenilor angajați în  prodigioasele instituții de cultură.

Aceste concedieri sau neplăți ale prestațiilor actorilor au avut loc în contextul în care atât Guvernul, cât și Primăria Capitalei au tăiat bugetul institutiilor culturale. Concret, Ion Caramitru, managerul general al TNB, a declarat ca în anul 2019, bugetul pentru bunuri si servicii a scăzut cu 2 milioane de lei. S-a ajuns la situația gravă ca actorii independenți au ajuns să își cerșească drepturile legale de a fi plătiți pentru munca lor și să semnaleze, disperați, în presă, că nu primesc vreun răspuns de la autoritățile centrale abilitate.

Din nefericire, iar se dovedește, ca și în anii trecuți, că domeniul cultural nu reprezintă o prioritate pentru PSD! Doamna Gabriela Firea ne demonstrează că domeniul cultural e bun numai atunci când îi aduce capital de imagine! Nu ne mai conving lacrimile ei de crocodil, când realitatea este că a dus primăria capitalei în faliment din cauza incapacității ei de a administra și de a direcționa banii publici pe contracte cel puțin dubioase (exemplul achiziționării autobuzelor turcești de două ori mai scumpe decât mijloacele de transport în comun fabricate în România, dar  la fel de performante).

Mai mult decât atât, este de-a dreptul revoltător că principalul responsabil cu bunul mers al lucrurilor la nivelul ministerului Culturii și Identității Naționale, adică domnul Daniel Breaz nu dă vreo explicație  sau nu se străduiește să gasească soluții  la problemele cu care se confruntă teatrele și actorii noștri. A devenit o practică obișnuită pentru dl Breaz, politica de a băga capul în nisip, asemenea struțului.

Teatrul Național București reprezintă una dintre instituțiile culturale emblematice ale României și care ar trebui să constituie o preocupare deosebită pentru actualii guvernanți!

Solicit de urgență o întâlnire a miniștrilor Finanțelor, Culturii și a primarului capitalei pentru a debloca această situație stânjenitoare pentru domeniul cultural românesc. Altfel, veți fi vinovați de dezastrul din cultura românească și de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem, din cauza incompetenței guvernării din altimii ani!, a declarat într un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Gigel Ştirbu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.