Al doilea om de la NATO, Mircea Geoană
Al doilea om de la NATO, Mircea Geoană,
Social Ultima Ora

Asociația Proiectul România 2030 și Atlantic Council – Centrul pentru Libertate și Prosperitate au semnat un parteneriat strategic având ca obiectiv principal promovarea valorilor democratice în România și bazinul Mării Negre

Asociația Proiectul România 2030 și Atlantic Council – Centrul pentru Libertate și Prosperitate au semnat un parteneriat strategic având ca obiectiv principal promovarea valorilor democratice în România și bazinul Mării Negre.

Este prima colaborare de anvergură pe care celebrul think-tank american o parafează în țara noastră.

Parteneriatul se concentrează atât pe cercetarea legăturilor între prosperitate, securitate și consolidare democratică în regiunea Mării Negre, cât și pe pe analiza investițiilor străine și a cooperării economice internaționale asupra statului de drept, libertăților și prosperității, și pe creșterea prosperității, prin crearea unor lanțuri de aprovizionare regionale reziliente.

Parteneriatul strategic urmărește crearea unei rețele de ONG-uri și experți din regiunea Mării Negre și din Europa Centrală și de Est, care să promoveze valorile democratice și să supravegheze respectarea de către actorii statali a standardelor democratice, prin desfășurarea de activități specifice.

„Cercetătorii conectați cu Proiectul Romania 2030 au colaborat deja cu succes cu Centrul pentru Libertate și Prosperitate al Atlantic Council. Așteptăm cu nerăbdare și mai multe succese comune”, a declarat Dan Negrea, director senior al Centrului.

„Parteneriatul cu Atlantic Council ne onorează. Think- tankul american este unul din cele mai prestigioase entități generatoare de politici publice din Statele Unite.

Cu sprijinul partenerilor noștri vom continua să inovăm Contractul social în România, în vederea creșterii nivelului bunăstării fiecarui cetățean.

Trebuie redefinite raporturile dintre Stat, cetățean și mediul antreprenorial, atât sub aspectul drepturilor, cât și al obligațiilor.Relația transatlantică specială va consolida capacitatea societății civile din România de a monitoriza actorii statali în privința respectării standardelor democratice.

Sperăm, totodată, ca împreună să putem construi o rețea puternică de ONG-uri în zona Mării Negre, care să prevină riscul contaminării ideologice, totalitare, izolaționiste sau autocrate și total nedemocratice ce se insinuează tot mai mult în Europa Centrală și de Est și în bazinul Mării Negre”, a precizat, la rândul său, Ioana Mateș, președinte al Asociației Proiectul România 2030.

Asociația Proiectul România 2030
Asociația Proiectul România 2030

În calendarul activităților comune propuse pentru 2023, sunt incluse: organizarea unui webinar în luna iulie, unde vor fi prezentați și dezbătuți Indicii de prosperitate și libertate la nivel global, precum și participarea Centrul pentru Libertate și Prosperitate la organizarea Conferinței anuale a Asociației Proiect România 2030, din 19 octombrie 2023.

Anunțul semnării parteneriatului va fi făcut cu ocazia unei discuții-eveniment organizate de Atlantic Council- pe tema „Securitate, libertate și prosperitate în Europa de Est”, cu participarea domnului Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO .

Evenimentul va avea loc marți, 9 mai, începând cu ora 17.00 (ora României), în capitala SUA, Washington DC.

Despre Atlantic Council Freedom and Prosperity Center

Atlantic Council, prin Centrul pentru Libertate și Prosperitate, își propune să contribuie la creșterea bunăstării  oamenilor de pretutindeni și în special a celor săraci și marginalizați din țările în curs de dezvoltare, prin cercetări imparțiale, bazate pe date, privind relația dintre prosperitate și libertățile economice, politice și juridice, în sprijinul alegerilor politice sănătoase.

„Atlantic Council” este un think-tank american, în domeniul relațiilor internaționale. Fondat în 1961, „Atlantic Council” promovează o conducere și un angajament constructiv în afacerile internaționale, pe baza rolului central al Comunității Atlantice în abordarea provocărilor globale.

Prin intermediul documentelor pe care le publică, al ideilor pe care le generează, al viitorilor lideri pe care îi formează și al comunităților pe care le construiește, „Atlantic Council” modelează alegerile politice și strategiile pentru a crea o lume mai liberă, mai sigură și mai prosperă.

„Atlantic Council” se străduiește să susțină un mediu favorabil incluziunii, în care indivizi cu o bogată diversitate de medii, identități, genuri, afilieri politice, naționalități și rase diferite pot colabora ca agenți ai schimbării globale.

Despre Proiectul România 2030

Proiectul România 2030 este un think-tank de politici publice, un generator și accelerator de idei. Asociatia își propune să reunească oamenii și ideile care pot contribui la Saltul Istoric al României. Bazat pe soluții și acțiuni concrete, Romania 2030 își propune să inspire elitelor politice, economice, academice și culturale din țară, din masiva Diasporă românească și din mediile internaționale, curajul de a imagina un alt viitor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.