Asigurarea unei vieți normale copiilor instituționalizați, o preocupare primordială a statului
Ultima Ora Politic Social

Asigurarea unei vieți normale copiilor instituționalizați, o preocupare primordială a statului

Guvernul și majoritatea parlamentară PSD continuă să adopte politici publice în scopul dezinstituționalizării copiilor din România, pentru ca ei să poată avea o viață armonioasă și un viitor decent, apropiat celor care au avut parte de îngrijirea familiilor.

În acest sens, zilele trecute a fost lansat Proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, pe axa prioritară 4: „Incluziune socială și combaterea sărăciei”. Beneficiarii proiectului sunt asistenții maternali și copiii din instituțiile de ocrotire a statului, scopul fiind acela de a reduce cât mai mult numărul copiilor și tinerilor aflați în regim instituționalizat.

Obiectivul acestei strategii este să promoveze noi instrumente și proceduri în domeniul asistenței sociale, destinate activității asistenților maternali, servicii alternative la îngrijirea copiilor în instituții, precum și asigurarea tranziției copiilor și tinerilor de la îngrijirea în instituții la îngrijirea în comunitate.

Pe de o parte, vor fi sprijinite programe de formare profesională destinate asistenților și personalului specializat cu atribuții în domeniul protecției speciale. Astfel, asistenții maternali vor beneficia de cursuri de calificare și specializare pentru îngrijirea și creșterea copiilor separați de familiile naturale, ocrotirea sănătății acestora și soluționarea cazurilor de abuz și neglijență.

Pe de altă parte, dezvoltarea și perfecționarea rețelei maternale va avea ca efect asigurarea unui cadru familial de îngrijire pentru cei 22.000 de copii care se află în centrele de plasament din România, având în vedere anvergura națională a proiectului. Astfel, în anul 2023 reţeaua de asistenţă maternală se va majora cu 4.000 de persoane, iar 15.000 de asistenţi maternali vor fi pregătiți în stagii de formare profesională continuă.

Programul continuă măsurile luate în ultimii doi ani de către Executiv în scopul trecerii treptate a copiilor din instituțiile de stat în sistemul de ocrotire familială. Acești copii nu au nicio vină pentru situația în care se află, iar eforturile statului trebuie să fie considerabile în vederea creării condițiilor optime pentru ca, la maturitate, să nu existe discrepanțe semnificative între ei și cei care s-au bucurat de căldura și afecțiunea propriilor familii.

În concluzie, consider că Programul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” își va atinge obiectivele fixate, în așa fel încât copiii instituționalizați să poată fi integrați în condiții cât mai puțin traumatizante, în mediul prietenos al unor familii, și, ulterior, în comunitate, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Cristina Burciu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.