Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului Ioachim Băcăuanul
Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului Ioachim Băcăuanul
Exclusiv Social Ultima Ora

FOTO-VIDEO. ȘOCANT. Cum își bate joc de Nașterea Domnului, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului Ioachim Băcăuanul

Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului Ioachim Băcăuanul este dur criticat de lumea teologică din România după ce a compus și cântat un colind pentru Nașterea Domnului.

Colindul compus pe linia melodică a pe linia melodică a „Il Silenzio” de Nini Rosso, trompetist şi compozitor italian de jazz, a fost cântat fals de Arhiepiscopul Romanului, fapt ce a stârnit indignare în lumea ortodoxă.

Purtătorul de cuvânt al BOR, preotul Vasile Bănescu spune că Impostura, agresivă sau siropoasă, e asigurată abundent de incultura bățoasă și sfătoasă.

„Impostura, agresivă sau siropoasă, e asigurată abundent de incultura bățoasă și sfătoasă. Chiar fals melodioasă.

Pruncul este ucis în mod simbolic de câte ori Îl agresăm cu minciuna falsei credințe și a falsei reprezentări despre El, fondate nu pe cunoaștere (care este o datorie pentru orice om credincios), ci pe ignoranță saturată de kitsch și dulcegărie”, spune Bănescu.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR

Și teologul Radu Preda critică du gestul înaltului ierarh.

”DE LA DARURILE MAGILOR PUSE LA ÎNCHINAT LA PSIHOLOGISMUL DE AMVON,teologia publică a Bisericii noastre se mișcă între impostură și impostură.

Sau invers. Asist cu uimire crescândă la dezteologizarea mesajului pe care, prin clericii săi mai ales, Biserica îl dă comunității de credință și, mai larg, societății.

Dar și în cercul restrâns al corpului profesoral, indiferent de locație, ai nenumărate motive să practici evlavia spontană, crucindu-te ce le trece unora prin minte, burtă și portofel.

Nu credeam că după trei decenii de libertate academică, de mișcare, de studii și întâlniri, de resurse digitale și alte instrumente fabuloase de cunoaștere la care înaintașii noștri nici nu au visat – eu am prins „tranziția” de la mașina de scris la laptop și ulterior de la fotocopii (la Heidelberg, de pildă, cred că am stat, în total, jumătate de an în Copy Shop) la pdf-uri – am să constat atâta incultură, atât diletantism și atâta prostie vândută drept înțelepciune.

În rezumat: calitatea vieții în România nu poate crește în condițiile scăderii dramatice a calității gândirii. Oricât de mare ar fi creșterea economică.

DOXA!”, spune Preda.

Radu Preda
Radu Preda

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.