MASACRU la Moscova
MASACRU la Moscova
Exclusiv Justiție Ultima Ora

ULTIMA ORĂ. Mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Președintele Rusiei are 2 dosare penale

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova.

Curtea a precizat că președintele rus, Vladimir Putin,  „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

Moscova a negat acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

 Mandat de arestare
Mandat de arestare

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat CPI într-un comunicat.

Vladimir Putin „este prezumat responsabil de crimă de război privind deportarea ilegală a populaţiei (copiilor) şi de transfer ilegal al populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă”, a adăugat instanţa.

„Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând din 24 februarie 2022”, indică în continuare CPI, subliniind că există „motive rezonabile de a crede că dl.Putin este personal responsabil de crimele menţionate mai sus”.

New York Times relatase luni că CPI se pregăteşte să lanseze urmăriri penale împotriva unor suspecţi ruşi pentru transferul de copii în Rusia şi pentru lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile în Ucraina.Procurorul CPI, Karim Khan, a declarat mai devreme luna aceasta, după o vizită în Ucraina, că presupusele răpiri de copii fac „obiectul unei anchete prioritare”.

CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume, anchetează de peste un an eventuale crime de război sau crime împotriva umanităţii comise în cursul ofensivei ruse.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, dar Kievul a acceptat competenţa Curţii pe teritoriul său şi colaborează cu procurorul acestei instanţe de la Haga.Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile de atrocităţi comise de forţele sale în cadrul ‘operaţiunii speciale militare’, aşa cum numeşte ea invazia în Ucraina, pe care a declanşat-o la 24 februarie 2022, în ceea ce Occidentul şi Kievul numeşte o agresiune neprovocată şi nejustificată.Experţii recunosc că este puţin probabil ca Rusia să-i predea CPI pe suspecţi.

KIEVUL: ”ACESTA ESTE DOAR ÎNCEPUTUL”

Kievul a salutat imediat anunţul CPI, anunţând că ”Acesta este doar începutul”.

Parchetul ucrainean a salutat, la rândul său, o decizie ”istorică”.

Mai mulţi oficiali internaţionali au solicitat măsura emiterii mandatului de arestare de către Curtea de la Haga, inclusiv preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, încă din primele zile ale invaziei Ucrainei de către trupe ruseşti.

Mai recent, ministrul francez de Externe Catherine Colonna aprecia că un proces al lui Vladimir Putin la CPI reprezintă ”o posibilitate”.

CPI, înfiinţată în 2002 cu scopul de a judeca crime comise în lume, anchetează de peste un an eventuale crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membre CPI, însă Kievul a acceptat competenţa Curţii pe teritoriul său şi cooperează de atunci cu procurorul CPI.

Rusia neagă acuzaţiile de crime de război.

Experţi admit însă că este puţin probabil ca Rusia să predea CPI suspecţi.

  • „Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus a fi responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și transfer ilegal al populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse.

  • Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ocupat al Ucrainei cel puțin din 24 februarie 2022. Există motive rezonabile de a crede că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru crimele de mai sus”.

  • „Doamna Maria Alekseevna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în cadrul președinției Federației Ruse, este presupus a fi responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de transfer ilegal al populației (copii) din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

  • Există motive rezonabile de a crede că doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru aceste crime, pentru comiterea actelor în mod direct, împreună cu alte persoane”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.