Aplicarea Planului național pentru hepatite va avea drept efect reducerea ratei îmbolnăvirilor 1
hepatita-c
Ultima Ora Sănătate

Aplicarea Planului național pentru hepatite va avea drept efect reducerea ratei îmbolnăvirilor

Guvernul României continuă să deruleze, prin Ministerul Sănătății, programele de sănătate indispensabile îmbunătățirii vieții românilor, atât prin continuarea celor existente, cât și prin crearea de noi strategii îndreptate către asigurarea unor servicii medicale de calitate pentru oameni.

Astfel, în aceste zile, conducerea Ministerului Sănătății a anunțat începerea funcționării unui nou program, respectiv Planul național pentru hepatite, care va deveni operațional începând din luna mai. Acesta va conține o serie de obiective și direcții de acțiune, în așa fel încât progresele urmărite să fie transpuse cât mai curând în realitate.

În acest moment, țara noastră are anumite dificultăți cu cei aproximativ 170 de pacienți care nu răspund, din diferite cauze, medicației actuale pentru hepatita C, însă ministrul Sorina Pintea a dat asigurări că aceștia vor primi un tratament preferențial. În acest sens, a fost modificată legislația încă de anul trecut, pentru a se putea achiziționa medicamente țintit pacienților care nu răspund tratamentului obișnuit. Pentru anul în curs, s-a luat decizia împreună cu Casa Națională de Sănătate să se introducă acest tip de tratament în seria celor decontabile.

De asemenea, pentru prevenirea și depistarea rapidă a persoanelor expuse riscului hepatitei C, s-a hotărât implementarea unor proceduri conform cărora pacienții să primească teste rapide și consumabilele necesare, în secțiile clinice ale Institutului Fundeni, Institutului Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Octavian Fodor” Cluj-Napoca, ale Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, precum și la Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie Timișoara.

Va fi derulat astfel un proiect național integrat de testare – diagnostic – tratament pentru persoanele cu risc crescut de hepatita C, în cadrul punerii în aplicare la nivel instituțional a Strategiei globale de sănătate de eliminare a hepatitelor virale, ca amenințare pentru starea de sănătate a populației până în anul 2030. În acest mod, pacienții vor putea fi testați rapid în cele patru centre, iar cei depistați ca infectați cu VHC să fie evaluați și tratați în regim de maximă urgență.

            În concluzie, preocuparea guvernului și a majorității parlamentare PSD pentru îmbunătățirea serviciilor medicale adresate populației este evidentă și concretă, iar în acest an vor fi adoptate noi programe și strategii menite să contribuie la o stare de sănătate optimă pentru toți românii.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Georgeta Carmen Holban.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.