Apel pentru români. ”Să donăm sânge! Să salvăm o viață!” 1
Ultima Ora Sănătate

Apel pentru români. ”Să donăm sânge! Să salvăm o viață!”

 ”   Să donăm sânge! Să salvăm o viață! Nu de puține ori am auzit aceste cuvinte, însă de câte ori le-am pus în practică? De câte ori nu am auzit că este din nou criză de sânge? Este timpul să tragem un semnal de alarmă și să îndemnăm populația să doneze sânge.

În acest sens, a fost dezbătut și votat de Camera Deputaților,  miercuri, 20 martie, un proiect pentru organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

Astfel,  alături de colegii mei, am votat pentru adoptarea  Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

Noul act normativ prevede că donatorii de sânge vor primi un mesaj de mulţumire pe telefonul mobil de fiecare dată când a fost salvată o viaţă prin acţiunea lor. De asemenea, potrivit legii, donatorilor li se vor putea face şi solicitări în cazul unor situaţii de urgenţă.

Un exemplu demn de  urmat este al unei femei din Iași care deține recordul ca donator, având această calitate de 131 de ori, salvând astfel 393 de vieţi.

Conform unei statistici de la Centrul de Transfuzii, doar 30% din donatori sunt femei, iar restul de 70% bărbaţi.

Ieşenii care vor să doneze sânge pot să o facă la sediul Centrului Regional de Transfuzii, mai sus de Spitalul „Sfântul Spiridon“, de luni până vineri, între orele 7:00 şi 13:00.

Regulile pentru donare sunt menţionate pe site-ul instituţiei: http://www.crtsiasi.ro .” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Vasile Axinte.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.