Anunțul lui Orban. România va beneficia de fonduri UE de până la 5 miliarde euro 1
Ultima Ora Economic

Anunțul lui Orban. România va beneficia de fonduri UE de până la 5 miliarde euro

Premierul Orban a anunțat că România va beneficia de fonduri europene în valoare de 3-5 miliarde de euro care vor ajuta la repornirea economiei.

”Consiliul Uniunii Europene a aprobat un regulament care va pune în practică aşa-numitul program SURE. Este vorba de un program prin care Uniunea Europeană ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă.

Practic, putem spune astăzi că Romania are garanția că va beneficia de finanțare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare a forței de muncă ce au fost gândite de Guvernul României, măsuri care vin atât în sprijinul angajaților, cât și al angajatorilor.

Prin intermediul acestui program, țările membre pot sa acceseze sume importante de bani, cu condiția oferirii unor garanții.

În ceea ce priveşte România, țara noastră trebuie să ofere o garanţie de până la 400 de milioane de euro şi va beneficia, conform calculelor noastre, – sigur, în funcţie de mecanismul de repartiţie a fondurilor respective – de o sumă între 3 miliarde de euro şi 5 miliarde de euro

Suma totală care va fi folosită în acest program fiind de 100 de miliarde de euro

Am prevăzut un set de măsuri pentru sprijinirea angajaților.

Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic.

Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat.

Pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricțiile, vom participa la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 41,5% din salariul brut, impozitul și contribuțiile.

Vom continua plata șomajului tehnic pentru afacerile care rămîn închise. Vom acorda facilități pentru cei care angajează persoane aflate în șomaj. Peste 600.000 de oameni au fost în șomaj.

350.000 de români din Diaspora vor căuta un loc de muncă.Premierul anunță un act normativ pentru susținerea zilierilor”, a spus Orban.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.