Anunț oficial MAE, după ce România a blocat un transport militar din Rusia către Serbia 1
Ultima Ora Politic

Anunț oficial MAE, după ce România a blocat un transport militar din Rusia către Serbia

După ce Serbia a acuzat România că a blocat un transport de blindate, pe Dunăre, din Rusia către Serbia, reacția MAE nu a întârziat să apară. Reprezentații Ministerului Afacerilor Externe au explicat de ce România a recurs la această măsură.

În urma celor întâmplate, reiese faptul că nu au fost respectate normele legale pentru acest transport.  „Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licențe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licența poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiții, între care se numără și aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenței de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entități sau organism din Federația Rusă sau în scopul utilizării în Federația Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile F. Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României). Aceasta condiție nu a fost îndeplinită in situația in atenție, astfel încât o astfel de licența nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă.” se arată în comunicatul MAE, conform știripesurse.ro.

Ce conține transportul blocat de autoritățile române

Jurnaliștii din Serbia au fost cei care au semnalat faptul că autoritățile române au blocat un armament rusesc, care ar fi trebuit să ajungă în Belgrad. Conform informațiilor prezentate de aceștia, Serbia ar fi trebuit să primească 30 de tancuri și 30 de blindate din Rusia, în baza unui contract semnat între Belgrad și Moscova. Transportul militar a fost însă înterceptat și blocat de autoritățile române, iar jurnaliștii din Belgrad acuză România că ar fi încălcat convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Pe de altă parte, reprezentații MAE precizează că nu au fost îndeplinite normele legale pentru acest transport.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.