Bombă. Deutsche Welle dezvăluie planul special pentru Kovesi. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Ultima Ora Justiție Politic

Anunț de la Bruxelles. Penalii sunt terminați. Kovesi dă lovitura

Uniunea Europeană este zilele acestea scenă unor ample negocieri, iar PPE, partidul care își poate adjudeca victoria în alegerile din 26 mai, nu e dispus să renunțe la candidatul pentru șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, și nici să cedeze în față dorințelor președintelui Macron. De ce, în tot acest joc politic, șansele lui Kovesi au crescut?, scrie ziare.com

Nu avem voie să fim naivi, trebuie să fim prudenți, dar Guvernul Maia Sandu vrea să facă reformele de care Republica Moldova are nevoieCum arată masă negocierilor pentru funcțiile cheie ale Uniunii Europene?

Pe 26 mai au avut loc alegeri parlamentare, unde au votat peste 200 de milioane de cetățeni. Aceste alegeri au fost câștigate, la nivelul Uniunii Europene, de Partidul Popular European, principala forță politică de centru-dreapta, iar în România au fost câștigate de Partidul Național Liberal. Acum au loc negocieri privind ocuparea funcțiilor-cheie din instituțiile Uniunii Europene.

Noi, Partidul Național Liberal și PPE, la nivel european, am spus cetățenilor, înainte de alegeri, pe cine vrem să instaleze în cea mai importantă poziție la nivel european, în poziția de președinte al Comisiei Europene, dacă vom câștigă alegerile europarlamentare, și anume pe Manfred Weber, președintele grupului parlamentar al Partidului Popular European din Parlamentul European. Este un om politic care lucrează zi de zi alături de europarlamentari români, un om politic care cunoaște situația din România, o înțelege și care va apară întotdeauna România în deciziile la nivel european.Asta am spus cetățenilor înaintea alegerilor europarlamentare.

Am câștigat alegerile și ni se pare firesc că după alegeri să spunem oamenilor același lucru pe care l-am spus și în campanie.

Că atare, acum ne aflăm într-un proces de formare a unei majorități la nivelul Parlamentului European, care să recunoască rezultatul acestor alegeri și să-l instaleze în funcția de președinte al Comisiei Europene pe candidatul PPE.

Formarea acestei majorități este mai dificilă decât în trecut, fiindcă în trecut două partide, noi și socialiștii europeni, am avut împreună majoritatea absolută în Parlamentul European. Acum avem nevoie de trei parteneri pentru fromarea unei majorități, de preferat chiar patru, pentru formarea unei majorități stabile.

Pe cine se bazează PPE, pentru a obține această majoritate?

Pe toate forțele pro-europene. Nu discutăm, nu vom negocia și nu vom formă nicio majoritate cu extremiștii, cu naționaliștii, cu populiștii, nici cu extremiștii de stânga, nici cu extremiștii de dreapta, fiindcă această nu ar fi o majoritate pro-europeană și stabilă.Discutăm cu social-democrații, discutăm cu grupul președintelui Macron și cu grupul Verzilor.

Vedeți posibilă o alianța cu Renew Europe, grupul președintelui Macron? Pentru că zâzania de aici a pornit și Emmanuel Macron este cel care nu vrea să legitimeze acest proces de Spitzenkandidaten.

Zâzania nu a pornit de la acest nou grup. Zâzania a pornit de la președintele Macron. Acest nou grup a fost constituit acum două săptămâni, l-a ales pe domnul Cioloș lider de grup săptămâna trecută, ceea ce, a propos, este un lucru bun pentru România, o veste bună și o realizare pentru care eu însumi l-am felicitat personal pe domnul Cioloș.

Încercarea de a torpilă candidatul PPE Manfred Weber și punerea sub semnul întrebării a acestei proceduri democratice de alegere a președintelui Comisiei Europene a început de la Emmanuel Macron mai demult, deci nu aș vedea vreo vină la acest grup nou constituit și cu siguranță domnul Cioloș nu are nicio vină, de vreme ce poziția decisă de președintele Macron a fost de dinainte.

Eu mi-aș dori însă că PPE, împreună cu social-democrații, cu verzii și cu grupul nou constituit să apărăm parlamentarismul în Europa, să apărăm democrația și să luptăm împreună pentru un Parlament puternic la nivel european.

Nu vreau că Parlamentul European să devină doar un comitet de ratificare a dorințelor președintelui Franței.

În Franța, președintele poate angaja și demite prim-miniștri când dorește, poate concedia miniștri, iar Parlamentul ratifică doar ceea ce dorește președintele Republicii.La nivel european, lucrurile sunt diferite, avem negocieri între statele membre, pe de o parte, și Parlamentul European, pe de altă parte, și foarte des noi, Parlamentul, când avem altă opinie decât Consiliul, reușim să ne impunem.PPE va discuta cu toate grupurile pro-europene și sperăm să fie alături de noi în apărarea unui Parlament puternic.

Întrebarea românească acum: care sunt șansele Laurei Codruța Kovesi, în toată această negociere, pentru conducerea Parchetului European?

Toate ultimele evoluții confirmă ceea ce eu am spus din luna mai, și anume că după alegerile europarlamentare șansele doamnei Kovesi vor fi mai mari decât înainte. Va explic de ce.În primul rând, poziția Parlamentului European rămâne neschimbată, avem un singur candidat pentru poziția de procuror-șef european și acesta este candidatul român, doamna Kovesi.

La nivelul Consiliului, locul unde a existat opoziție față de candidatura doamnei Kovesi, am spus că susținerea Franței pentru candidatul francez va scădea și iată că ultimele evoluții confirmă ceea ce eu am susținut.Grijile lui Emmanuel Macron acum sunt președinția Comisiei Europene, cine va fi viitorul președinte al Băncii Central Europene.

Pozițiile pentru care negociază Franța și pe care președintele Emmanuel Macron le vizează sunt altele, nu e cea de procuror-șef european.Noi, europarlamentarii PNL, am reușit să convingem Grupul PPE să o susțînă pe doamna Kovesi, alegerea domnului Cioloș în fruntea grupului președintelui Macron este o veste bună pentru România și mi-aș dori că acest grup să o susțînă acum pe doamna Kovesi și mai ales să se concretizeze în susținerea de către Guvernul Franței a candidatului român.

Văd oportunități mai multe pentru doamna Kovesi și un apetit scăzut al Franței să își susțînă propriul candidat, care, de altfel, a pierdut în față doamnei Kovesi, atât la comitetul de selecție, cât și la audirea și votul transparente din Parlamentul European.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.