150 de medici s-au întors anul trecut în ţară. De trei ori mai mulţi au anunţat că pleacă
E dezastru. Nu avem medici. Oferte incredibile pentru a atrage personal
Ultima Ora Sănătate Social

Angel Tîlvăr: “Orice formă de agresiune asupra medicilor să fie aspru pedepsită”

Având în vedere situația prezentată recent în spațiul public, în care un pacient care a consumat droguri a agresat mai multe cadre medicale de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Focşani, atrag atenția că este nevoie de sisteme mai eficiente de protecție a medicilor și a personalului medical, precum și de combatere a acestor comportamente violente, care se repetă din ce în ce mai des în ultimii ani.

Consider condamnabil acest tip de manifestări și susțin orice demers legal pentru ca agresiunea împotriva personalului medical să aibă consecinţe foarte drastice. 

Sunt necesare proceduri de intervenție de urgență atunci când în spitale sunt semnalate agresiuni la adresa personalului medical. Actul medical trebuie să se poată desfășura în condiții de siguranță, respect și apreciere pentru cei care se luptă să salveze vieți. Astfel de evenimente pot contribui la decizia medicilor și a personalului medical de a părăsi România.

Violența împotriva personalului medical reprezintă o problemă actuală și foarte serioasă. Conform art.652 din Legea 95/2006, faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar se pedepsesc cu închisoarea, în funcție de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani. Totodată, Colegiul Medicilor din România a semnat în data de 16 septembrie 2017, la Ljubljana, alături de asociații ale medicilor din alte 14 state din Europa Centrală și de Est, o rezoluție privind violența împotriva medicilor. Deși există astfel de reglementări, numărul și gravitatea acestor fapte sunt în creștere. Aș încuraja încadrarea la ultraj a faptelor de agresiune împotriva personalului medical.

Astfel, sancționarea fermă a actelor de violenţă, va descuraja agresivitatea, permițând cadrelor medicale să-și exercite profesia în interesul pacienților.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.