Anghel Tîlvăr, dat pe mâna procurorilor
Anghel Tîlvăr, dat pe mâna procurorilor
Ultima Ora Europarlamentare 2019 Politic

Angel Tîlvăr, ÎNTREVEDERE cu Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie

Angel Tîlvăr, ÎNTREVEDERE cu Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie

Întrevederea domnului Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, cu domnul Dimitris Avramopoulos, Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Angel Tîlvăr, împreună cu membri ai Comisiei, au avut joi, 22 noiembrie 2018, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu delegația condusă de Dimitris Avramopoulos, Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Bucureşti.

Întrevederea a reprezentat un bun prilej de dialog substanţial despre prioritățile în domeniul migrației și afacerilor interne, aflate pe agenda Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

Domnul Angel Tîlvăr a transmis comisarului că România este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene și să acţioneze împreună cu partenerii europeni, în vederea identificării celor mai bune mijloace de a genera idei și soluții benefice tuturor cetățenilor: “România este una dintre ţările în care sentimentele pro-europene sunt printre cele mai puternice, lucru demonstrat și de faptul că, la prezentarea în Parlamentul României a priorităților Președinției la Consiliul UE, toate forţele politice şi-au exprimat deplinul acord. Acest lucru mă determină să susțin importanța consensului politic pentru o Preşedinţie de succes. În anul 2019, viitorul Uniunii şi stabilirea noului cadru financiar vor fi supuse presiunii şi impactului negativ generat de euroscepticism, precum şi influenţei deplasării interesului politic către alegerile europarlamentare. În acest context, România are un avantaj deosebit: faptul că în Parlament nu există partide extremiste şi nici discurs eurosceptic, fapt care demonstrează că suntem pregătiți să facem față acestui mandat”, a afirmat domnul Angel Tîlvăr.

Cei doi oficiali au avut un schimb extins de opinii cu privire la gestionarea fenomenului migraţiei şi a noilor sale evoluţii la frontierele României, precum și cu privire la problematica traficului de persoane. S-a accentuat rolul esențial al parlamentelor în consolidarea  viitorului Europei, al cărui fundament este susținut prin solidaritate și responsabilitate, puse la încercare de migrație.

Comisarul Avramopoulos a evidenţiat importanţa instituirii unui sistem durabil pentru a gestiona migraţia în viitor, acesta reprezentând esenţa solidarităţii europene şi a precizat că este în avantajul tuturor statelor membre să demonstreze consecvență și unitate în abordarea în mod organizat a temei migrației pe termen lung: ”Europa nu va deveni niciodată o fortăreaţă  pentru că acest lucru ne-ar izola, dar frontierele sale trebuie mai bine gestionate şi protejate”.

În acest context al provocărilor noilor realități europene și globale, domnul deputat Angel Tîlvăr, care este și coordonatorul Grupului pentru combaterea traficului de persoane al Parlamentului României, a vorbit despre activitatea continuă şi susţinută a grupului, care funcționează de 9 ani în cadrul Comisiei pentru afaceri europene: ”În contextul în care acest fenomen a căpătat o mare amploare, Parlamentul României acordă o atenție deosebită problematicii, Grupul nostru având în vedere dezvoltarea de politici și mecanisme eficiente în lupta împotriva traficului de persoane și exploatării prin muncă, țara noastră reprezentând, la ora actuală, un model de bune practici în domeniu, în Europa și în lume”.

Comisarul european s-a declarat  un prieten al țării noastre, amintind României că trebuie să fructifice oportunitatea deținerii coordonării uneia dintre cele trei instituții europene, transformând cele 6 luni de Președinţie a Consiliului UE într-o experienţă pozitivă pentru toate țările membre.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.