Hopa: Birchall, omul lui Iohannis în Guvernul Dăncilă
Ana Birchall, mesaj pentru Iohannis înainte de ieșirea Președintelui la declarații
Ultima Ora Politic

Ana Birchall, mesaj pentru Iohannis înainte de ieșirea Președintelui la declarații

Cu câteva ore înainte de așteptata intervenție a președintelui României, Klaus Iohannis, într-un context politic agitat după ieșirea ALDE de la guvernare și când acesta are pe masă opt nominalizări de noi miniștri în guvernul Dăncilă, ministrul Justiției interimar, Ana Birchall, a avut o intervenție în plenul Camerei Deputaților pe tema legilor justiției.

Aflată ea însăși pe lista miniștrilor pe care Viorica Dăncilă îi vrea remaniați, Birchall îi ridică la fileu președintelui Iohannis una din temele care s-au aflat și pe agenda discuțiilor bilaterale pe care acesta le-a avut acum o săptămâna trecută la Casa Albă cu omologul său, Donald Trump.

“Mulțumesc mult domnule Președinte, Guvernul României susține respingerea Proiectului de Lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. De altfel, acest proiect a primit raport de respingere din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților cu unanimitate de voturi”, a sunat scurta, dar extrem de importanta intervenție a Anei Birchall, înainte de decizia publică a președintelui Iohannis, în pixul căruia se află sau nu remanierea acesteia.

Amintim că la începutul acestei săptămâni, ministrul Birchall a fost invitată la Washington de procurorul general al SUA, William P. Barr. Potrivit unui comunicat al Departamentului Justiţiei, oficialii americani au colaborat foarte bine cu Birchall și ”o consideră un partener vital şi de încredere în lupta împotriva corupţiei”. ”Leadership-ul său vine într-un moment vital pentru România, unde controversele au ridicat întrebări despre angajamentul României faţă de valorile statului de drept şi au diminuat încrederea publicului şi au provocat o preocupare crescândă în rândul comunităţii internaţionale. Sub leadership-ul lui Birchall, România poate să fie încă o dată un model în regiune pentru progresele în chestiunile anticorupţie”, se arată în comunicatul transmis de instituţia condusă de William Barr.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.