Tăriceanu și Dragnea scoși din Europa. Decizia de la Bruxelles
Ultima Ora Politic

Amenințări pentru Dragnea și Tăriceanu de la Bruxelles- nu veți scăpa basma curată, știm ce agendă aveți și vă vom opri

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan susține că propunerea votată în Parlamentul European denotă că UE a dat un răspuns foarte clar majorității PSD-ALDE – <<nu veți scăpa basma curată, știm ce agendă aveți și vă vom opri>, conform mediafax.ro

„Sutele de mii de români care au ieșit în stradă în ultimii doi ani au cerut ca Uniunea Europeană să-i ajute mai mult în lupta cu politicienii care atacă statul de drept, atacă independența justiției și atacă valorile europene. Astăzi, Uniunea Europeană a dat un semnal foarte puternic tuturor oamenilor cinstiți. Parlamentul European a votat mai devreme propunerea ca, în viitor, fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept. Este o propunere necesară. Asta așteaptă oamenii. De ce îi deranjează atât de mult această propunere pe cei de la PSD – ALDE? Fiindcă PSD și ALDE vor să atace în continuare justiția, iar prin acest mecanism împiedicăm atacurile guvernanților la statul de drept”, a declarat pentru MEDIAFAX Siegfried Mureșan.

El a precizat că mecanismul prevede ca, în cazul încălcării statului de drept de către guvernanți, fondurile europene să fie suspendate, fără, însă, ca beneficiarii finali ai fondurilor europene să fie afectați.

”Lucrările la proiectele de finanțare europeană vor continua, beneficiarii își vor primi banii, dar proiectele vor fi finanțate de la bugetul de stat și nu din bugetul UE până când Guvernul va reveni la respectarea statului de drept. Acest lucru este foarte important deoarece mecanismul trebuie să sperie guvernele care vor să încalce statul de drept, ci nu să afecteze beneficiarii de fonduri europene. Un lucru este clar: niciun guvern nu-și va permite să plătească 5 miliarde de euro pentru o autostradă de la bugetul de stat în loc să primim acești bani gratis de la UE. Niciun guvern nu-și va permite să meargă în fața oamenilor și să le spună <<în loc să primim gratis 5 miliarde de euro de la Bruxelles pentru autostradă, trebuie să plătim din buzunarul românilor doar pentru ca Liviu Dragnea să scape de închisoare>>. Prin votul dat astăzi, majoritatea PSD – ALDE spune foarte clar că vrea să continue atacurile la independența justiției, la statul de drept și la valorile europene până îl va scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare. UE a dat astăzi un răspuns foarte clar: <<nu veți scăpa basma curată, știm ce agendă aveți și vă vom opri>>”, a mai spus Mureșan.

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezoluţie aprobat joi de Parlamentul European.

„Asistată de un grup de experţi independenţi, Comisia Europeană va avea sarcina de a depista «deficienţe generalizate în privinţa statului de drept» şi va decide măsuri care ar putea include suspendarea plăţilor efectuate prin bugetul UE sau reducerea prefinanţării”, se arată în proiectul aprobat joi de Parlamentul European cu 397 de voturi pentru, 158 împotrivă şi 69 de abţineri.

Planul va fi implementat doar dacă va fi aprobat după negocieri de Parlamentul European şi de Consiliul European.

Imediat ce un stat membru sancţionat va remedia problemele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot hotărî deblocarea fondurilor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.