https://revista22.ro/actualitate-interna/autoritatea-europeana-pentru-protectia-datelor-ia-apararea-rise-project-amenintata-la-bucuresti
Ultima Ora Justiție Politic Social

AMENINȚAREA cu amendă de 20 de milioane de euro împotriva Rise Project, în cazul #TeleormanLeaks, a alertat Europa

Șefa ANSPDC, Ancuța Geanina Opre, care a cerut o amendă de 20 mil. euro pentru jurnaliștii de la RISE Project, nu este susținută de autoritatea europeană, care anunță că va comunica poziția oficială asupra acestui subiect, scrie revista22.ro.

https://revista22.ro/actualitate-interna/autoritatea-europeana-pentru-protectia-datelor-ia-apararea-rise-project-amenintata-la-bucuresti

Autoritatea Națională de Supraveghe a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal din România a cerut ca jurnaliștii de la Rise Project, care au publicat documente găsite într-o valiză, caz cunoscut ca #TeleormanLeaks, cu dezvăluiri din culisele afacerii Tel Drum, să fie amendați cu 20 milioane de euro și să dezvăluie care sunt sursele informațiilor din prezentarea cazurilor de corupție la nivel înalt, relatează EUobserver, preluată de G4Media.ro

Giovanni Buttarelli, supraveghetorul Autorității Europene pentru Protecția Datelor, a declarat pentru EUobserver că o decizie a fost luată la începutul acestei săptămâni, după mai multe săptămâni de discuții. Se așteaptă ca decizia să fie publicată în curând.

„Am discutat această chestiune pe fond, am ascultat autoritatea de protecție a datelor din România, am identificat o soluție echilibrată pentru un răspuns, care a fost acceptată“, a spus el.

În toamna anului trecut, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a cerut Rise Project să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în serialul de dezvăluiri #TeleormanLeaks, potrivit unor documente publicate de Rise Project pe contul de Facebook.

Ziariștii Rise Project au reclamat faptul că ”Gruparea Dragnea încearcă să intimideze RISE Project, invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni. Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem. ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, arăta Rise Project pe contul de Facebook (detalii aici).

Buttarelli, citând legile din țara sa de origine din Italia, a spus că niciun organism public, altul decât sistemul judiciar, nu poate avea acces la sursele jurnaliștilor, inclusiv autoritatea de protecție a datelor.

„Chiar și un procuror public este împiedicat să emită un ordin, deci sursa este protejată la alegerea editorului și a jurnalistului“, a spus el.

El a spus că articolul 58 din GDPR permite autorităților de date să ceară orice informație pe care o doresc – dar astfel de solicitări devin delicate atunci când vine vorba despre surse jurnalistice.

„Orice acțiune bazată pe o decizie administrativă prin lege ar trebui să fie extrem de atent evaluată“, a spus el.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.