România, felicitată la OECD pentru activitatea în domeniul dezvoltării durabile
Rusia, păgubită cu 126 de mii de euro. CEDO cere prejudicii morale
Ultima Ora Politic

Amendă usturătoare de la judecătorii europeni. Ce sumă va trebui să plătească România pentru nerespectarea drepturilor omului

Suma totală pe care trebuie să o plătească statul român este de 2.731.632 euro, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în privința mai multor dosare aflate pe rolul Instanței europene din perioada 2003-2008 privind dreptul la proprietate, fiind admise cererile reclamanților, scrie Mediafax.

Un comunicat al Asociației pentru Proprietate Privată precizează că respectivele cauze au fost conexate în cauza „Ana Ionescu și alții contra Romaniei”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului constată faptul că Legea nr. 165 din 2013 nu asigură un remediu eficient pentru acordarea măsurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv de statul comunist. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în urma unor condamnări repetate la CEDO, care au culminat cu hotărârea pilot în cauza „Atanasiu si altii contra Romaniei” din anul 2010.

„Instanța europeană confirmă astăzi susținerile Asociației pentru Proprietate Privată (APP România) care a atras atenția în nenumărate rânduri asupra faptului că legislația în materia imobilelor preluate abuziv este ineficientă, are un caracter discriminatoriu si nu respectă prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Această hotărâre reprezintă încă o dovadă că statul român nu înțelege să își respecte obligațiile rezultate din tratatele internaționale la care este parte (inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului ratificată de România în 1994). Instituțiile care reprezintă statul în materia restituirii proprietăților sau acordării de despăgubiri fac orice este posibil pentru a întârzia momentul plății despăgubirilor sau a diminua cât mai mult cuantumul acestora. Deși autoritățile române afirmau că Legea nr.165 din 2013 introduce termene stricte și realiste pentru toate etapele administrative, acestea au lăsat să treacă toate termenele reglementate fără să-și îndeplinească obligațiile”, mai arată comunicatul asociației.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.