Ambasadorul Statelor Unite spune că Laura Codruța Kovesi, este de deplin calificată pentru funcția de șef al procurorilor europeni
Ultima Ora Politic

Ambasadorul SUA, mesaj tranșant pentru Guvern. Legile justiției pot arunca România în brațele Rusiei

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, că problemele din justiţie ar putea oferi Rusiei ocazia să genereze dezbinare în societatea românească, iar obligaţia de a respecta statul de drept este o condiţie a tratatului NATO.

„În preambul, Tratatul NATO de la Washington stipulează că toate ţările membre NATO trebuie să urmărească principiile democraţiei, libertăţilor individuale şi statului de drept. Şi Parteneriatul nostru Strategic este întemeiat pe principii similare. Statul de drept include un sistem judiciar independent, procurori liberi de influenţe politice neadecvate şi un efort de a combate infracţiunile şi corupţia din sistemul public. Riscurile pe care le identificăm aici sunt ca România să nu adopte pe deplin aceste principii şi, nereuşind să lupte adecvat împotriva corupţiei, să ofere actorilor care doresc să prejudicieze România, precum Rusia, o ocazie să profite de acest lucru şi să genereze dezbinare în societatea românească”, afirmă Hans Klemm, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ambasadorul consideră că România nu a abandonat statul de drept, însă există îngrijorări cu privire la viitorul cooperării bilaterale în domeniul combaterii fenomenului infracţional.

„Nu cred că România a abandonat statul de drept. Suntem îngrijoraţi de direcţia unora dintre reformele sistemului judiciar din România. Ne-am exprimat acele îngrijorări frecvent în privat, în discuţiile cu înalţi demnitari români, dar şi public. Şi nu doar SUA au făcut acest lucru, ci şi Comisia Europeană, Parlamentul European, Comisia de la Veneţia, GRECO, alţi parteneri bilaterali ai României, ţări precum Canada, Norvegia, Elveţia. Am făcut acest lucru uneori împreună, prin declaraţii comune, în care am exprimat îngrijorarea faţă de direcţia reformelor sistemului judiciar din România. În acelaşi timp, avem o colaborare foarte bună cu România în domeniul aplicării legii, în lupta împotriva terorismului, în lupta împotriva traficului de persoane, de arme, de droguri, în lupta împotriva infracţionalităţii cibernetice şi eforturile de creştere a securităţii cibernetice. Una dintre îngrijorările pe care le au Statele Unite şi pe care şi le-am exprimat public şi privat este că unele dintre reformele făcute sau luate în considerare ar putea împiedica continuarea acestei cooperări excelente”, a mai afirmat Klemm.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.