Alina Gorghiu INTRĂ în războiul Toader-Lazăr și dă o SOLUȚIE pentru procurorul general 1
Ultima Ora Politic

Alina Gorghiu INTRĂ în războiul Toader-Lazăr și dă o SOLUȚIE pentru procurorul general

Alina Gorghiu INTRĂ în războiul Toader-Lazăr și dă o SOLUȚIE pentru procurorul general

Demiterea procurorului general Augustin Lazăr, aduce după sine păreri împărțite în rândul parlamentarilor. Senatorul PNL Alina Gorghiu dă soluția salvatoare, în cazul în care s-ar afla în aceeași situație – atacarea în contencios administrativ a cererii de revocare.

„Vă pot spune ce aş face eu dacă aş fi în locul domniei sale – evident că aş ataca acest document în contencios administrativ. Constituţia dă voie oricui să-şi exercite acest drept şi nu văd de ce procurorul general, indiferent de numele lui, nu ar apăra imaginea sistemului judiciar în sine şi independenţa acestui sistem judiciar atacând un act care, din punctul meu de vedere, este ilegal. Vom vedea ce decizie va lua procurorul general. Procedura însă pentru a putea fi atacat acest document trebuie dusă la bun sfârşit. Adică avizul CSM, care este undeva în jur de 13-15 noiembrie şi care vine această procedură tot înainte de Raportul pe Justiţie, care va fi făcut public în 13 noiembrie. Una dintre precizările din acest raport nu are cum să nu facă referire la această procedură discreţionară de revocare a procurorului general. Deci CSM-ul va da un aviz – mă aştept să fie negativ -, va merge la preşedinte, consilierii domnului preşedinte vor decide care va fi opţiunea corectă de urmat. Eu sper să fie vicii de legalitate în toată această procedură ca să poată fi întoarsă propunerea către Ministerul Justiţiei şi, la finalizarea ei, dacă ministrul şi Guvernul se vor încăpăţâna în această decizie de revocare, să existe un atac la instanţa competentă”, a afirmat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.

Precizarea senatorului liberal a venit în urma unei întrebări privind ipoteza lansată de fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean, potrivit căreia actualul procuror general, Augustin Lazăr, ar putea ataca în contencios-administrativ cererea de revocare din funcţie.

„Nu s-a mai întâmplat asta în România până acum, nu ştiu să existe un precedent, dar am să vă spun de ce nu există acest precedent. Pentru că, până acum, se pare că miniştrii Justiţiei, oricât de invazivi erau şi de politici erau, nu au încercat să subordoneze în asemenea manieră procurorii. Faptul că, pentru prima dată, s-a eliminat orice fel de noţiune de independenţă a procurorului este răspunsul la demersul pe care astăzi domnul Toader îl face, de act care înseamnă efectiv politizarea sistemului judiciar. Îmi doresc să nu văd această procedură dusă la bun sfârşit, fără să existe o reacţie din partea procurorului general”, a punctat Gorghiu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.