Ministrul Justiției, Alina Gorghiu
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu
Justiție Ultima Ora

ULTIMA ORĂ. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu vrea modificarea Programei Școlare, începând cu anul școlar 2023-2024. ”E o prioritate de mandat şi în acelaşi timp o preocupare constantă a mea”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu vrea ca materia Eduația Juridică să fie predată ca prioritate în școli pentru ca tinerii să înțeleagă la ce sunt expuși dacăîncalcă legea.

Gorghiu spune că va face demersurile necesare ca această disciplină să fie predată tinerilor chiar de la începutul anului școlar viitor.

„Un subiect care mie mi-este foarte apropiat şi îmi doresc să îl abordez cu prioritate în acest mandat este cel legat de educaţia juridică.

E o prioritate de mandat şi în acelaşi timp o preocupare constantă a mea ca parlamentar pentru că din discuţiile cu avocaţii, judecătorii, procurorii, societatea civilă, cu profesorii, să ştiţi, chiar şi cu o parte din media, a reieşit că foarte multe lucruri păcătoase din societatea românească sunt cauzate de acest vid în cunoştinţele juridice, mai ales în rândul generaţiei tinere.

Am să vă dau nişte cifre cu această ocazie legate de Călăraşi. Judeţul Călăraşi este pe locul 8 pe ţară la infracţiuni cercetate de poliţie.

Din păcate, se remarcă o creşte a faptelor de natură penală în incinta şi zonelor adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar. 51 în 2022, comparativ cu 15 în 2021.

Ministrul Justiției vrea ca Educația Juridică să fie materie prioritară în școli
Ministrul Justiției vrea ca Educația Juridică să fie materie prioritară în școli

Adică este un fenomen infracţional în creştere în proximitatea unităţilor de învăţământ sau în legătură cu tineri.

Ca atare, această educare juridică în şcoli o consider absolut necesară şi vă spun că, din septembrie, împreună cu doamna ministru Deca, împreună cu colegii din parchete, din barouri, din Uniunea Barourilor din România, din CSM, astfel încât să reuşim să ajungem în cât mai multe unităţi şcolare pentru a îi învăţa pe tineri ce este o infracţiune, de ce consumul de droguri îl va duce în puşcărie pe tânărul respectiv, de ce violenţa în şcoli trebuie evitată. Sunt foarte multe lucruri pe care va trebui să le spunem acestor tineri”, a spus ministrul.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.