Întâlnire de ultimă oră a ministrului justiției, Alina Gorghiu
Întâlnire de ultimă oră a ministrului justiției, Alina Gorghiu
Justiție Ultima Ora

Întâlnire de ultimă oră a ministrului justiției, Alina Gorghiu. ”Protejarea drepturilor omului și a statului de drept este o prioritate!”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu s-a întâlnit, luni 31 iulie cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec.

Gorghiu a precizat că Ministerul Justiţiei este în curs de implementare a sistemului ECRIS V, care va permite accesul electronic şi sigur tuturor părţilor interesate la documente din dosarele de judecată.

”România are nevoie de parteneriatul cu Statele Unite !

Protejarea drepturilor omului și a statului de drept este o prioritate!Am discutat astăzi cu ambasadoarea SUA, Kathleen F Kavalec, despre cooperarea bilaterală judiciară.

Mesajul pe care l-am transmis: România rămâne angajată în lupta anticorupție! Am aderat la convenția anti-mită a OCDE, am adoptat modificările la legislația penală. Condițiile de detenție se vor îmbunătăți considerabil în următorii patru ani, prin construcția a două noi penitenciare!

Lucrurile merg bine!Educația juridică rămâne un subiect important pentru mine și un domeniu cheie de cooperare cu SUA.

Ministerul Justiției este implicat activ în combaterea traficului de persoane. Facem tot ce e nevoie pentru victime. Acesta este scopul departamentului special înființat recent la nivelul Ministerului Justiției.

Mai mult, prin noul proiect realizat împreună cu MAI, extindem ordinul de protecție! Victimele vor fi protejate de TOATE tipurile de violență, inclusiv cea online”, a scris ministrul pe facebook.

Discuții cu ambasadoarea SUA
Discuții cu ambasadoarea SUA

Unul dintre subiectele abordate a fost digitalizarea sistemului judiciar din România. În acest sens, oficialul român a afirmat că Ministerul Justiţiei este în curs de implementare a sistemului ECRIS V, care va permite accesul electronic şi sigur tuturor părţilor interesate la documente din dosarele de judecată.

Ministrul Justiţiei a prezentat progresele referitoare la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România, arătând că se vor construi două noi penitenciare care vor furniza aproximativ 2000 de locuri adiţionale pentru deţinuţi în următorii patru ani, conform sursei amintite.

Referitor la problema traficului de persoane, Alina-Ştefania Gorghiu a afirmat că Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit atribuţiile conform Raportului privind traficul de persoane din 2022 şi altor rapoarte de ţară în acest domeniu.

Ministrul Justiţiei a menţionat, de asemenea, înfiinţarea recentă a departamentului pentru victimele infracţiunilor, la nivelul ministerului.

Alina Gorghiu a mai menţionat noul proiect de lege al Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Afacerilor Interne pentru extinderea ordinului de protecţie la toate categoriile de victime şi la toate tipurile de violenţă, inclusiv violenţa online. Astfel, indiferent de relaţia cu victima, mai multe categorii de agresori vor putea fi monitorizaţi prin brăţară electronică.

Problema luptei împotriva corupției pe agenda discuțiilor
Problema luptei împotriva corupției pe agenda discuțiilor

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.