Alertă. Viorica Dăncilă scoasă cu mascații din Guvern 1
Ultima Ora Politic

Alertă. Viorica Dăncilă scoasă cu mascații din Guvern

PRO România așteaptă că premierul Viorica Dancila să vină să ceară votul Parlamentului pentru a rămâne la guvernare, a declarat miercuri liderul formațiunii, Victor Ponta. Acesta a completat că dacă aceasta nu vrea să părăsească Guvernul, așa cum a afirmat la Mamaia, se pot folosi mascații pentru a o da afară.

„Am discutat cu colegii parlamentari – suntem 29 – am făcut calcule, apropo de majorități, și așteptăm că doamna Dancila, așa cum ne-a anunțat că are majoritate, că are voturi, că a cumpărat parlamentari – cu o sută de mii, cu două sute de mii, nu știu cu cât i-a cumpărat, treaba ei -, să vină în Parlament cât mai urgent, chiar săptămâna viitoare, să ceară votul pentru noul Guvern. Obține 233 de voturi – activează în continuare, nu le obține, atunci putem să trecem la ceea ce noi considerăm că o soluție urgență, și anume un nou guvern”, a precizat Ponta, într-o conferință de presă la Parlament, citat de Agerpres.

Întrebat ce vor face parlamentarii PRO România în privința moțiunii de cenzură, el a spus că dorește mai întâi să vădă documentul.

„Să o vedem. Nu o să va spun niciodată că fac ceva ce nu văd. (…) Ce să semnez? Că n-am nicio hârtie în față. (…) E pe drum, la noi nu a ajuns. Nu am văzut textul. Primul lucru – vrem să vedem dacă toată lumea joacă corect. Eu, de exemplu, cred că domnul Băsescu are un blat cu Viorica Dancila. Cum a reușit la Senat să vedem dacă îi lasă pe deputați să semneze și să voteze moțiunea, că Băsescu are blatul cu Dancila și probabil că nu îi lasă. După, sigur, împreună cu cei de la ALDE o să formulăm un punct de vedere. Nu susținem Guvernul actual. (…) Cred în continuare că trebuie să insistăm că doamna Dancila să vină să ceară votul în Parlament”, a susținut liderul PRO România.

În contextul în care premierul Dancila a afirmat recent, la Mamaia, că nu va pleca din funcție, Victor Ponta a spus: „Atunci o să chem mascațîi să o scoatem din Guvern, ce putem să facem altceva? Ar fi al doilea președinte al PSD care pleacă cu mascațîi”.

„În primul rând cred că trebuie să insistăm să se deblocheze Guvernul. Guvernul nu se poate debloca decât printr-un vot în Parlament”, a subliniat Victor Ponta.

De asemenea, întrebat dacă a cerut de la premierul Viorica Dancila funcția de ministru al Afacerilor Externe, Ponta a răspuns ironic: „Da, în timp ce dormeam și după ce băusem 100 de sticle de votcă. (…) Ce să discut cu doamna Dancila? I-am spus foarte clar în singură noastră discuție, cu tot respectul, nu am putut să o jignesc, că nu pot să fac parte dintr-un guvern în care doamna Dancila e prim-ministru, că eu am fost în Guvernul Năstase totuși. Chiar să ajung la Dancila… (…) Am avut o singură întâlnire, după care a fugit la CExN să spună că nu vrea (cu PRO România la guvernare – n.r.) – exact ce îi spusesem eu că nu putem să o susținem la prezidențiale. I-a mințit pe cei de la CExN, de exemplu a zis că am cerut 9 funcțîi de ministru. Niciodată. Doamna Dancila a moștenit de la domnul Dragnea și faptul că îi minte pe cei din CExN. Norocul celor din CExN este că mă sună ei și află de la mine adevărul”, a afirmat Ponta.

În opinia președintelui PRO România, Călin Popescu-Tăriceanu și ALDE s-au desprins dintr-o alianța „care îi făcea rău și lui și partidului”.

„Și cred că domnul Tăriceanu are suficientă experiență și autoritate în ALDE că să reziste la atacurile foștilor parteneri”, a Victor Ponta.

Fostul premier a anunțat, în context, că parlamentarii PRO România îl vor susține pentru funcția de președinte al Senatului pe Ion Popa, candidatul ALDE.

„PRO România nu vrea să facă parte dintr-un nou USL, să îl facă PNL-ul cu USR-ul și eventual cu PMP-ul dacă îi lasă Băsescu. Eu îmi doresc, în primul rând, un guvern de centru-stânga”, a adăugat el.

Victor Ponta a mai spus că a avut o întâlnire tehnică cu toți coordonatorii la nivel național de la PRO România, referitoare la sprijinul pe care partidul îl va acordă candidatului la prezidențiale Mircea Diaconu.

„Așa cum arată primele sondaje, credem că intră în turul al doilea. Cred că luna septembrie este o luna importantă din punctul asta de vedere. Probabil că foarte mulți dintre votanții USR îl vor vota totuși pe domnul Iohannis, pentru că domnul Barna este un om tânăr, care trebuie să mai învețe, poate că va fi un candidat puternic pentru mine în 2024. Pe partea stânga, foarte mulți dintre votanții PSD vor vota cu Mircea Diaconu, pentru că îl consideră un candidat altfel. (…) Noi facem partea de informare, domnul Diaconu este cunoscut că persoană publică, are o televiziune sau două la care nu mai are voie să apară, dar mergem noi în țară și spunem că va candida, ceea ce cred că va ajută foarte mult pentru obținerea de voturi”, a explicat Victor Ponta.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.