Tăriceanu dă garanții în Franța. Statul de drept din România funcționează perfect
Ultima Ora Justiție Politic

ALERTĂ.TĂRICEANU DĂ UNDĂ VERDE MODIFICĂRII LEGILOR JUSTIȚIEI

ALERTĂ.TĂRICEANU DĂ UNDĂ VERDE MODIFICĂRII LEGILOR JUSTIȚIEI

Ordonanţa de urgenţă 92/2018 referitoare la modificarea legilor Justiţiei va fi supusă luni dezbaterii şi votului în plenul Senatului,al cărui președinte este lidrul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Printre amendamentele adoptate de Comisia specială se numără cel referitor la vechimea necesară de 15 ani judecătorilor sau procurorilor pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Legea în vigoare prevede o vechime de 18 ani, iar Camera Deputaţilor a decis o vechime necesară de 10 de ani, aşa cum propusese şi Guvernul prin OUG 92/2018.

Comisia parlamentară specială a adoptat un amendament referitor la detaşarea procurorilor.

„Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă sunt delegaţi sau detaşaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete îşi pot desfăşura în continuare activitatea în cadrul acestora, pe durata detaşării sau delegării, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea 304/2004 privind organizarea judiciară”, prevede articolul amendat.

Comisia condusă de Florin Iordache a mai decis, pe 4 decembrie, eliminarea din OUG 92/2018 a prevederii potrivit căreia judecătorii şi procurorii erau obligaţi să se abţină de la manifestări defăimătoare la adresa celorlalte puteri ale statului.

Articolul abrogat prevedea că „judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca, în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă şi executivă”.

OUG 92/2018 a fost retrimisă de Senat Comisiei Iordache, pentru a analiza un amendament al CSM, care vizează personalul de la cabinetul membrilor Consiliului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.