Alertă. Norul radioactiv din Rusia se apropie de România 1
Ultima Ora Politic Sănătate

Alertă. Norul radioactiv din Rusia se apropie de România

Particulele radioactive rezultate în urma exploziei rachetei nucleare rusești, pe 8 august, ar fi  ajuns deja deasupra Republicii Moldova și continuă să se deplaseze. Alarma a fost dată ca urmare a unei simulări a deplasării norului radioactiv rezultat în urma deflagrației din Siberia, în contextul în care Rusia refuză să furnizeze date oficiale, informează evz.ro.

Simularea a fost făcută după ce, la două zile după explozia de la centrul nuclear de lângă Severodvinsk, cele două stații de monitorizare a radiațiilor situate în Dubna și Kirov au încetat să mai transmită date.

Secretarul executiv al Organizației Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare (CTBT) Lassina Zerbo a atras atenția asupra acestui aspect. El a distribuit, pe Twitter, o hartă interactivă care arată cum un nor de radiații sse răspândește în Rusia centrală după explozie, informează BBC Rusia.

În plus, într-un interviu acordat Wall Street Journal, Zerbo a spus că lipsa de informații din centrele de monitorizare din Dubna și Kirov îi îngrijorează pe experții CTBT. Observatorii cred că autoritățile ruse  încearcă să ascundă diseminarea informațiilor despre accident.

Conform Moscow Times, medicii de la Spitalul Regional Arkhangelsk nu au fost avertizați că cele trei victime ale exploziei din Severodvinsk care le-au fost aduse pentru îngrijiri fuseseră expuse la radiații foarte puternice. Unul dintre medici, care s-a testat zilele trecute la Moscova, a descoperit un izotop radioactiv în țesutul muscular.

Imediat după această descoperire, autoritățile regionale au decis să nu mai trimită medicii Spitalului Clinic Regional Arkhangelsk pentru examinare la Moscova, relatează Newsader.

Până în acest moment, deși au trecut 12 zile de la deflagrație, nu se știe, oficial, cu exactitate, ce  fel de teste au dus la explozia de la Severodvinsk. Conform oficialilor Ministerului Apărării, ar fi existat  o explozie și aprinderea produsului la testarea ”sistemului de propulsie lichidă”.

Amintim că la două zile după deflagrație, pe 10 august, Rosatom a anunțat că pe platforma offshore erau testate rachete cu o sursă de alimentare radioizotopă.

Președintele SUA, Donald Trump, a scris pe Twitter că în apropiere de Severodvinsk s-ar putea să fi testat racheta de croazieră cu energie nucleară Burevestnik, acea rachetă despre care președintele rus Vladimir Putin a vorbit prima oară în martie 2018.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.