A murit filosoful Mihai Șora, la vârsta de 106 ani
A murit filosoful Mihai Șora, la vârsta de 106 ani
Ultima Ora Politic

Alertă! Mihai Șora, prima reacție după criticile legate de clipul eMag!

Mihai Șora a oferit prima reacție după criticile legate de clipul eMag! Filosofoul, în vârstă de 102 ani, a scris pe o rețea de socializare despre cum i-a fost îngrădită libertatea încă de mic și a spus că o să povestească pe îndelete despre trecutul lui. 

”Ora stingerii nu ținea cont niciodată de ce făceam, în clipa aceea: dacă mă jucam, citeam sau, pur și simplu, visătoream cu ochii captivi în crăpăturile unui perete.

Trebuia îndată să întrerup totul și să merg la culcare, în camera mea. Nopți de-a rândul am fost chinuit de această temporalitate impusă, exterioară ritmului propriu. A fost primul „atentat“ la libertatea mea. Au urmat și altele. Multe”, a scris Mihai Șora care a promis că o să explice episoadele din tinerețe care recent au stârnit controverse uriașe în mediul online.

”Vom vorbi despre toate, dragii mei. Despre libertățile mici, anodine, și despre Libertatea cu majusculă, despre cea formală și cea autentică. Vom povesti pe îndelete despre vremurile de odinioară, despre Franța din timpul Ocupației naziste, despre România de după război, despre Ana Pauker și Teohari Georgescu. Despre limba franceză…, din pricina căreia am ajuns în podul clădirii din Piața Victoriei, unde, odinioară, era Ministerul de Externe al Republicii Populare Române.

Despre cărți, despre oameni și despre colecția „Biblioteca Pentru Toți“. Și despre emag sau cum s-a brodit ca, la 102 ani, să joc într-un film care nu este doar o reclamă. Despre ce înseamnă o ficțiune și ce înseamnă adevărul istoric. Despre frig, foame și frică sub cizma nazistă și sub cizma bolșevică”, a mai scris Mihai Șora pe pagina personală de Facebook.

Reacția filosofului vine după ce în spațiul public au apărut mai multe controverse în ceea ce privește implicarea lui într-o campanie pentru libertate, în condițiile în care, în tinerețe, Șora a fost membru al Partidului Comunist Francez și angajat al Ministerului de Externe condus de Ana Pauker

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.